Mogućnost dogovora oko proizvodnje podigla cijene nafte na 34 dolara

Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 34 dolara, poduprte mogućnošću da bi glavni proizvođači mogli surađivati na ​​smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla je 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 33,44 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,30 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 32,27 dolara. Jučer je završio trgovanje u plusu 85 centi. Ruski ministar energetike u četvrtak je izjavio da bi bilo razumno raspraviti o stanju na naftnom tržištu, dodajući da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokušava idućeg tjedna organizirati sastanak s drugim proizvođačima nafte na temu smanjenja proizvodnje.

Članice OPEC-a poput Nigerije i Venezuele već su u nekoliko navrata tražile smanjenje proizvodnje radi podrške cijenama ali su do ovog tjedna tek malobrojne naznake sugerirale da su najveći proizvođači spremni na takav potez. U četvrtak je visoki dužnosnik saudijskog ministarstva u Tokiju priopćio da se trenutno po procjenama OPEC-a proizvodi oko dva milijuna barela nafte dnevno više no što je potrebno. “Trebat će malo vremena da se tržište uravnoteži. Mislimo da će se ravnoteža početi uspostavljati u 2016. i da će potražnja za svim oblicima energije nastaviti rasti”, rekao je Aabed Al-Sadoun.

U takvom su se okruženju ulagači fokusirali na službeni američki podatak o smanjenju zaliha sirove nafte u ključnom čvorištu u Cushingu u prošlom tjednu za 771 tisuću barela, zanemarivši povećanje ukupne razine zaliha sirove nafte za 8,4 milijuna barela. “Cushing je bio krizna zona jer se bližio granici kapaciteta, a sada je višak zaliha donekle smanjen”, tumači Dominic Haywood iz Energy Aspectsa.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 26,40 dolara, što znači da je porasla 1,29 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments