Home TribinaAnalize Mogući rast potražnje za naftom podigao tjedni prosjek cijena

Mogući rast potražnje za naftom podigao tjedni prosjek cijena

by Energypress.net

Analiza tjedna

Na tržištima su cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, i to za otprilike 3 posto, jer trgovci očekuju rast potražnje za “crnim zlatom” u drugom dijelu godine. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla na 85,24 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio na 80,73 dolara.

Rast cijena drugi tjedan zaredom zahvaljuje se procjenama da će u drugom dijelu godine potražnja porasti. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odlučila je blago povećati proizvodnju pred kraj godine, procijenivši da bi se potražnja trebala oporaviti – porasti u ovoj godini za nešto više od dva milijuna barela dnevno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) također očekuje rast potražnje, ali upola slabiji. U SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, počela je ljetna sezona putovanja, a analitičari investicijske banke Goldman Sachs procjenjuju da će tržište u trećem tromjesečju biti u manjku od 1,3 milijuna barela dnevno.

Na jačanje potražnje ukazuje i podatak da su se zalihe nafte u SAD-u smanjile prošloga tjedna za 2,5 milijuna barela, a potrošnja je, prema podacima o opskrbi benzinskih postaja, porasla za 1,9 milijuna barela dnevno.

S druge strane, veći rast cijena zakočile su poruke niza čelnika američke središnje banke da neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa jer je inflacija u SAD-u i dalje znatno iznad ciljanih razina Feda od 2 posto.

A povišene kamate znače da Fed nastoji usporiti rast potražnje i gospodarstva, a to bi moglo negativno utjecati na potražnju za naftom.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, cijene su nafte u plusu u odnosu na početak godine – na londonskom tržištu gotovo 11, a na američkom tržištu oko 12 posto.

Međutim, početak tjedna donio je preokret. Naime, cijena nafte je doživjela gubitak dok su investitori balansirali rizike na širem tržištu s eskalirajućim napadima na brodove u blizini Jemena. Brent se trgovao iznad 85 dolara po barelu, dok je West Texas Intermediate (WTI) bio ispod 81 dolara.

Pad vrijednosti je uslijedio iako su registrirana još dva napada na brodove, pri čemu je jedan napušten nakon poplave, a drugi je pretrpio umjerenu štetu. Brod za prijevoz ugljena je nedavno potonuo dok su Huti militanti pojačali napade u regiji. Na širem tržištu, azijske dionice su pale uoči tjedna u kojoj će bit objavljeni podaci o inflaciji koji će pomoći investitorima o daljim ulaganjima u odnosu na kretanje kamatnih stopa. Dolar se zadržao blizu najviše razine od studenog, čineći sirovine skupljim.

Cijena nafte i dalje ostaje na putu prema mjesečnom dobitku, a postoje znaci rastuće potražnje za benzinom u SAD-u kao i potražnje za avionskim putovanjima, što doprinosi pozitivnim izgledima. Cijena za odmah dostupne isporuke Brent nafte i budućih isporuka porasla je ovog mjeseca što ukazuje na smanjenje ponude i rast potražnje.

Related Posts