Moguće smanjenje proizvodnje nafte u Rusiji zbog niskih cijena

Dugo razdoblje niskih cijena nafte može dovesti do smanjenja njezine proizvodnje u Rusiji, rekao je u utorak novinarima ruski zamjenik premijera Arkadij Dvorkovič.

Kazao je da Rusija ne namjerava pribjeći nikakvim “umjetnim rješenjima” za smanjenje obujma proizvodnje, ali da se pri trenutnim svjetskim cijenama i smanjenim ulaganjima proizvodnja neće povećati, a da bi u slučaju dugoročnog razdoblja niskih cijena mogla i pasti. “U Rusiji se tehnologija proizvodnje ponešto razlikuje od one u glavnim zemljama OPEC-a. Naša su nalazišta takva da se bez velikih troškova ne mogu zatvoriti a onda ponovno otvoriti, i zato se kod nas ti procesi mogu odvijati samo prirodnim putem, to jest ne može biti govora o umjetnim načinima smanjenja proizvodnje”, rekao je Dvorkovič.

Rusija je, kaže on, spremna na konzultacije s OPEC-om i drugim velikim proizvođačima o stabilizaciji cijena nafte. Dodaje da konzultacije traju nekoliko zadnjih mjeseci te da je ruski ministar energetike Aleksandr Novak sudjelovao na poziv kolege na sastancima Vijeća ministara OPEC-a i da će, bude li pozvan, ponovno sudjelovati. Rusija, jedna od najvećih svjetskih proizvođača nafte, crpi više od 10,7 milijuna barela dnevno nafte, što je najviša razina njezine proizvode od raspada SSSR-a.

You may also like