Moguće kršenje propisa EU u novom proračunu talijanske vlade

Povjerenik EU-a za gospodarstvo Pierre Moscovici u petak je upozorio da proračun koji je predložila nova talijanska vlada naizgled nije u skladu s propisima Europske unije.
Vladajuće stranke Pokret 5 zvjezdica i Liga usuglasili su se u četvrtak kasno navečer da će ciljani proračunski manjak za iduću godinu iznositi 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Čelnici dvije stranke Luigi di Maio i Matteo Salvini nadglasali su ministra gospodarstva Giovannija Triju, koji je zagovarao niži proračunski deficit kako bi se smanjio javni dug Italije u skladu s propisima Europske unije.

“Proračun… u svom sadašnjem obliku izgleda da je izvan parametara naših propisa”, kazao je Moscovici za francuski radio RMC.

“Tim je proračunom Italija, koja ima javni dug od 132 posto BDP-a, izabrala ekspanziju i (gospodarske) poticaje”, dodao je. Prema Paktu o stabilnosti i rastu, zemlje eurozone trebaju održavati proračunske deficite ispod tri posto BDP-a i ograničiti državni dug u visini najviše 60 posto BDP-a. Također su obvezne svake godine smanjivati prekomjerni dug.

Komisija je u svibanjskim preporukama za zemlje članice procijenila da će talijanski deficit ove godine pasti na 1,7 posto BDP-a, s prošlogodišnjih 2,3 posto. Za iduću godinu prognozirali su da će se zadržati na toj razini.

Prethodna je talijanska vlada u proljeće u programu za stabilnost predvidjela deficit od 1,6 posto BDP-a u ovoj godini, koji je u 2019. trebao biti prepolovljen. Moscovici je danas poručio da će smjesta započeti razgovore s talijanskom vladom, koja je dužna do 15. listopada dostaviti prijedlog proračuna Bruxellesu radi odobrenja.

Europska komisija mora odlučiti o daljnjim koracima do 30. studenoga. “Nije nam u interesu kriza između Komisije i Italije, nikome to nije u interesu, zato što je Italija važna država eurozone”, rekao je Moscovici.

“No u interesu nam nije niti da Italija ne poštuje pravila i ne smanji javni dug, koji je i dalje eksplozivan”, istaknuo je europski povjerenik gospodarstva u razgovoru za francuski radio.

You may also like

0 comments