Moguća brza obnova saudijske proizvodnje spustila cijenu nafte

Problem i gospodarstvo eurozone
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara, pritisnute mogućom brzom obnovom saudijske proizvodnje i novim naznakama slabosti europskog gospodarstva.

Trgovce je danas zaokupila izjava neimenovanog izvora, upućenog u situaciju nakon napada dronovima na saudijska postrojenja, da je Saudijska Arabija obnovila oko 75 posto izgubljene proizvodnje.

Istraživanje londonske tvrtke Markit pokazalo je da je gospodarstvo u zoni primjene zajedničke europske valute gotovo stagniralo u ovom mjesecu pod utjecajem pada aktivnosti u Njemačkoj gdje se recesija u industriji neočekivano produbila. To je negativno utjecalo na tržišta nafte ali i dionica.

Značajniji pad cijena zapriječila je ipak napetost na Bliskom istoku, budući da je Pentagon naredio raspoređivanje dodatnih američkih vojnika u regiji Perzijskog zaljeva kako bi ojačao zračnu i raketnu obranu Saudijske Arabije.

Velika Britanija vjeruje da je Iran odgovoran za napad na saudijska postrojenja i najavljuje suradnju ​​sa Sjedinjenim Državama i europskim saveznicima na zajedničkom odgovoru, izjavio je u ponedjeljak premijer Boris Johnson. SAD i Saudijska Arabija također smatraju da je za napad kriv Iran, koji pak odbacuje odgovornost.

Napadi na saudijska postrojenja ujedno su usmjerili pozornost investitora na mogućnost poremećaja u opskrbi iz drugih proizvođača u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC). Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 65,30 dolara, što znači da je porasla 91 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like