Moguć progon britanskih vojnika zbog zločina u Iraku

Britanski vojnici mogli bi se suočiti sa suđenjima za navodne zločine počinjene tijekom misije u Iraku, izjavio je u subotu voditelj vladinog povjerenstva zaduženog za istragu o mučenju i nezakonitim ubojstvima Mark Warwick.

Warwick je u razgovoru za list Independent izjavio da vjeruje da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnica. “Istražujemo neke vrlo ozbiljne optužbe, uključujući i one za ubojstvo, i vjerujem da postoje značajni dokazi za pokretanje sudskog postupka i podizanje optužnica”, kazao je Warwick. Povjerenstvo koje je 2010. uspostavilo ministarstvo obrane, ali je neovisno od vojske u svojim istragama, prikupilo je podatke o velikom broju slučajeva koji se odnose na 1500 navodnih žrtava mučenja i nezakonitih ubojstava.

Istrage bi se trebale dovršiti do kraja 2019., više od 10 godina nakon što je Velika Britanija povukla svoje posljednje borbene postrojbe iz Iraka, nakon sudjelovanja u invaziji 2003. koju je predvodio SAD. Cijeli proces još uvijek nije urodio preporukom za podizanje ijedne optužnice, zbog čega se našao na meti kritika udruga za ljudska prava, no Warwick poziva na strpljenje i pojašnjava da je riječ o “vrlo složenom” postupku.

Ministarstvo obrane je priopćilo da se velika većina vojnika koji sudjeluju u vojnim operacijama ponaša profesionalno i u skladu sa zakonom te da optužbe za mučenje i nezakonita ubojstva uzima “vrlo ozbiljno”.

You may also like

0 comments