Home Europska unija mogherini ohrabrena dijalogom Beograda i Prištine

mogherini ohrabrena dijalogom Beograda i Prištine

by Agencije

Dijalog Beograda i Prištine važan je za regiju i Europsku uniju, istaknula je u srijedu kasno navečer visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federica Mogherini i poručila da je “ohrabrena konstruktivnim zalaganjem” dviju strana u novom krugu razgovora, održanom tijekom večeri u Bruxellesu.

Mogherini je poslije sastanka izaslanstava Beograda i Prištine u Bruxellesu, u kojima su bili premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa te predsjednici Tomislav Nikolić i Hashim Thaci, priopćila da će “zalaganje i politička volja dati značajan doprinos smanjenju tenzija” i da će “rad biti nastavljen u tom duhu”.

“Dijalog je veoma važan proces za Srbiju i Kosovo, ali i za regiju i EU. Napredak u normalizaciji odnosa je ključan za očuvanje mira i napredak ka EU. To je ključno za Europu i regionalnu stabilnost”, prenijeli su beogradski mediji priopćenje Federice Mogherini.

Ona se, prije zajedničkih razgovora, odvojeno sastala s oba izaslanstva, a njezina je ocjena da su svi sudionici sastanka “ponovili svoju punu posvećenost zajedničkom radu na dijalogu”.

Mogherini je najvišim dužnosnicima Beograda i Prištine zahvalila “na otvorenoj i konstruktivnoj raspravi” navodeći da je ovaj sastanak nastavak dijaloga od 24. siječnja.

U Bruxellesu je srijedu navečer održan novi krug dijaloga Beograda i Prištine, a nakon sastanka, za razliku od prethodnih, nitko od sudionika nije dao izjave medijima. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić kazao je uoči sastanka za Radio-televiziju Srbije da će Beograd “inzistirati na formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO)”, što je dio obveza koje je Priština preuzela potisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom u travnju 2013. i na čemu državni dužnosnici mjesecima inzistiraju.

Istodobno, Priština inzistira da Zajednica srpskih općina ne treba imati izvršne ovlasti, a od Beograda očekuje da na kraju pregovaračkog procesa s EU prizna neovisnost Kosova, što državni vrh Srbije navodi kao crvenu crtu preko koje neće prijeći po cijenu odustajanja od eurointegracija.

Related Posts