Modernizacija rafinerije u Rijeci do 2022. godine

Ministar Ćorić u Urinju

Danas je ministar gospodarstva i održivog razvoja, dr. sc. Tomislav Ćorić sa suradnicima, u pratnji predsjednika Uprave Ine Sándora Fasimona, članice Uprave Ine dr. sc. Barbare Dorić te visokog menadžmenta kompanije, obišao radove na izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka. Bio je to prvi ministrov obilazak nakon donošenja odluke o ulaganju oko 4 milijarde kuna u projekt koji će podići konkurentnost riječke rafinerije.

Građevinski radovi na temeljima budućeg postrojenja su u tijeku, kao i radovi na iskopu temelja za koksne komore koje su dio ključne opreme. Na nekoliko lokacija radi se na armirano-betonskim radovima koji će se ubrzo proširiti i na cijelo područje predviđeno projektnom dokumentacijom. Započela je i proizvodnja sve potrebne opreme s dugim rokom isporuke, dok na terenu više od 150 radnika neprekidno obavlja pripremne radove za daljnje aktivnosti.

„Ovim ulaganjima stvaraju se preduvjeti za konkurentnu, okolišno prihvatljivu i energetski učinkovitiju proizvodnju goriva na razini najmodernijih europskih rafinerija. Kapacitet proizvodnje visokokvalitetnog goriva bit će dostatan za Hrvatsku, ali i za druga tržišta, što je bitno kad govorimo o sigurnosti opskrbe. Ova investicija pozicionirat će Inu još snažnije na regionalnom tržištu naftnih derivata“, izjavio je dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

„Izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka je najveći pojedinačni investicijski projekt Ine u Republici Hrvatskoj. Nastavkom radova na ovom strateškom projektu i kontinuiranom implementacijom programa Novi smjer, pokazali smo veliku posvećenost osiguravanju održivog poslovanja u budućnosti i transformaciji našeg rafinerijskog sustava u profitabilnu djelatnost. Radovi na projektu zasad idu po planu, a dovršenje radova planirano je za 2023. godinu“, izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

Do kraja ove godine planiran je početak izgradnje temelja za koksne komore te montaža spomenutih komora i prateće strukture. Također je planiran i početak izgradnje peći, a očekuju se i prve isporuke naručene opreme.

Projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka koji, uz novo postrojenje, podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost, dio je strateškog programa INA R&M Novi smjer 2023. Implementacijom projekta, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, a proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz.

You may also like

0 comments