Mnogi smatraju da je Karamarko ojačao unutar HDZ-a

Nakon što je odbio Most i ideju trojne Vlade, šef HDZ-a Tomislav Karamarko sinoć se vratio u središnjicu stranke. Oni koji su bili s njim u društvu kažu kako je bilo očito da je odahnuo. Dosta mu je bilo natezanja s Mostom za koje mnogi u HDZ-u drže da se pretvorilo u pravo mrcvarenje. Na mobitel su mu stizale brojne poruke čestitara koji su hvalili njegovo odbijanje sudjelovanja u zajedničkoj vladi sa SDP-om.

Među čestitarima, kažu naši izvori iz vrha HDZ-a, nisu bili samo „šefovi ljudi“ nego i oni za koje se zna da su u HDZ-u Karamarkovi kritičari. Sugovornik iz vrha stranke komentirao je kako je jučerašnji dan bio „sretan dan za HDZ“. Objasnio je da su se brojni članovi pribojavali da Karamarko ne pristane na vladu sa SDP-om ili pak da ne predloži produljenje pregovora. Naš sugovornik ide i dalje i kaže kako je odbijenica Mostu bila prijelomni trenutak za Karamarka kojim si je osigurao novi mandat na čelu HDZ-a.

“Karamarko sada mirno može čekati unutarstranačke izbore, učvrstio je svoju poziciju. Čak i njegovi kritičari hvale odluku da se HDZ povuče iz pregovora s Mostom jer je pokazao da se neće prodati za vlast”, rekao je sugovornik iz vodstva HDZ-a. Naime, odmah nakon parlamentarnih izbora, u HDZ-u su bili nezadovoljni zbog osvojenih 59 mandata. Očekivalo se barem 68 saborskih mjesta, a nezadovoljstvo relativnom pobjedom svalilo se, sasvim očekivano, na prvog čovjeka stranke. Karamarku se proricalo da u HDZ-u neće preživjeti bude li izborni gubitnik, a sada u toj stranci uvjeravaju da je njegova pozicija znatno bolja. Je li Karamarko povukao presudan potez za sebe i za HDZ, pokazat će vrijeme, ali sinoć se u HDZ-u nisu čuli negativni komentari zbog prekida pregovora. U HDZ-u čak vuku paralelu s procesom desanaderizacije stranke i kažu da su činom odbijanja tripartitne vlade pokazali da se neće prodati za fotelje te da nisu htjeli dijeliti javna poduzeća po ključu dio HDZ-u, dio SDP-u i dio Mostu. Okidač za HDZ-ovo okretanje leđa Mostu bio je zahtjev da se osim ministarskih i pozicija u Saboru podijele i šefovske funkcije u javnim poduzećima. Budući da je HDZ u kampanji naglašavao kako će depolitizirati državne tvrtke i javna poduzeća, kažu, nisu mogli sami sebi „pljunuti u tanjur“ i sada sudjelovati u „podjeli plijena“.

“Zbog odluke Predsjedništva, ali i moralnih skrupula, nismo potpisali bianco papir koji nudi trgovinu, podjelu ratnog plijena. Previše je tu fotelja da bih to bianco potpisivao”, rekao je sinoć Karamarko. S ugledom stranke, nastavio je, ne može se poigravati. “Nije važno hoće li biti novih izbora, želim mirno pogledati u oči svojim članovima i građanima”, poručio je nakon sastanka s Mostom i SDP-om. I Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, smatra da se čast i dostojanstvo ne smiju prodavati, a da se sastanak s Mostom i SDP-om sveo na borbu za fotelje i spašavanje „briselskog Zoke“, kako naziva Zorana Milanovića. Sudionici tog sastanku kažu kako je Božo Petrov, kao voditelj sastanka, tražio da se Zoran Milanović, šef SDP-a, prvi izjasni o tome prihvaća li trojnu vladu. Na to je, kažu naši izvori, Milanović upitao zašto bi se on prvi izjasnio i neka to prvi učini Karamarko. Petrov mu je tada rekao da on vodi sastanak i traži njegovo očitovanje i tada je Milanović rekao da pristaje na tripartitnu vladu i potpisao je sporazum. Karamarko je pak rekao da Domoljubna koalicija to ne može prihvatiti i odustao je od pregovora, piše Večernji list.

U HDZ-u su podijeljena mišljenja o tome hoće li se koalicija Hrvatska raste uspjeti dogovoriti s Mostom ili ćemo ipak na nove izbore. Pojedinci drže da će Petrov pristati na Vladu sa SDP-om, dok oni hadezeovci s malo više političkih utakmica u nogama smatraju da je Milanović samo kupio vrijeme, osigurao da se slučajno ne dogovore Most i HDZ, ali da će priča završiti novim izborima. Neki smatraju da je Milanović sve ovo učinio da bi konstituirao Sabor, podijelio Most i s odmetnutim mostovcima sastavio Vladu, a Božu Petrova izbacio iz igre. U HDZ-u se pitaju kako će Most sada objasniti da pristaje na Vladu sa SDP-om, a stalno su inzistirali na trojnoj Vladi. Upravo su zbog toga i vratili SDP u igru nakon što ih je Milanović bio odbio i izvrijeđao.

You may also like

0 comments