Home Ekonomija Mnogi pokušavaju zaraditi na ljudskoj nesreći

Mnogi pokušavaju zaraditi na ljudskoj nesreći

by admin

Izbjeglice koje iz zemalja Bliskog istoka preko Grčke stižu u Gevgeliju, mjesto na makedonsko-grčkoj granici, svjedoče o teškom putu koji su prešli kao i o lokalnim nelegalnim trgovcima koji se pokušavaju okoristiti tako što im proizvode prodaju po većim cijenama od realne.

Među izbjeglicama na željezničkoj stanici u Gevgeliji, koji čekaju vlak za Tabanovce, grad na granici Makedonije i Srbije, je i Ahmed iz Sirije. On je u subotu prešao makedonsku granicu, a za Anadoliju kaže da je njegov put iz domovine do Makedonije bio težak i mukotrpan.

“Mi smo živjeli u miru do sada, sve se ovo dogodilo odjednom. Krenuli smo zajedno s porodicom prema Turskoj, sve je bilo legalno. Čuli smo da ljude čamcima prevoze u Grčku i stupili smo u kontaktu s čovjekom koji je od nas tražio 1.300 dolara po osobi. Ne mogu vam opisati koliko je loša situacija. Stigli smo do nekog otoka. Ljudi su spavali svugdje, nismo imali vode i hrane. Bili smo tamo dok nismo dobili dokumente da možemo proći. Kada smo došli na granicu ovdje, vidjeli smo da je zatvorena, a s druge strane tisuće drugih dolaze prema granici. Vladao je kaos. Policija je upotrijebila šok bombe, čula se pucnjava. Kad sam prošao granicu kretao sam se željezničkom prugom da bih stigao do stanice. Ne sjećam se kada sam posljednji put jeo. Djeca i žene su bolesni, iznemogli. Planiram ići u Njemačku gdje imam porodicu”, izjavio je Ahmed za Anadoliju.

Na gradskim ulicama su brojne izbjeglice koje hodaju ulicama, kupuju hranu, vodu i ostale neophodne stvari. Većina njih se žali da im lokalni trgovci preskupo naplaćuju proizvode.

Nelegalni trgovci nisu raspoloženi govoriti za medije. Oni nastoje izbjeglicama višestruko naplatiti hranu i piće. “Za kruh sam platio euro, mali komad sira euro. Znam da je preskupo, ali moramo jesti”, kaže jedan od izbjeglica, koji je sa svojom obitelji večerao na željezničkoj stanici u Gevgeliji. Oni koji ne mogu čekati vlak za Tabanovce, odlaze autobusom. Cijena autobusne karte iz Gevgelije do Skoplja je pet eura, a do Kumanova 11. Neki koriste usluge ilegalnih taksista koji po osobi naplaćuju 30 eura, a neki još i više.

Related Posts