MMF zadovoljan četvrtim aranžmanom sa Srbijom

Aranžman Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) provodi se uspješno i Srbija postiže iznimne rezultate s obzirom na postavljene ciljeve, ocijenio je u ponedjeljak voditelj misije MMF-a za Srbiju James Roaf.

Kako je priopćeno iz srbijanske vlade, Roaf je u razgovoru sa srbijanskim premijerom i mandatarom za sastav nove vlade Aleksandrom Vučićem istaknuo da je vrlo važno jačanje investicija u privatnom sektoru čemu su pridonijeli pozitivni trendovi i oporavak programa Srbije s MMF-om na fiskalnoj strani.

Vučić je ocijenio da je ovo “prijelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije” te da su dobri rezultati “uvjetovani djelomice velikom žrtvom”. “Pred Srbijom su veliki rezultati, ali i visoki ciljevi”, poručio je Vučić, ističući kako je “ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu i odlične prihode od naplate PDV-a”.

Misija MMF-a od 13. do 21. lipnja boravi u Srbiji u povodu četvrte i pete revizije trogodišnjeg aranžmana zbog opreznosti, vrijednog 1,3 milijarde eura, koji je srbijanska vlada potpisala s MMF-om u veljači 2015.

Ministar financija Dušan Vujović rekao je na konferenciji za novinare kako se MMF složio da Srbiji poveća procjenu rasta BDP-a za ovu godinu s 1,8 na 2,5 posto. “To će nam pomoći da se lakše uklopimo u mjere fiskalne prilagodbe i omogućit će nam da ostanemo na putu održivog rasta u idućim godinama”, dodao je Vujović.

Izjavio je i kako će se o povećanju plaća i mirovina detaljnije razgovarati u nastavku posjeta misije MMF-a. Dosta su velike šanse za povećanje plaća i mirovina, ali treba biti realan i ništa ne obećavati dok se ne završe sve analize, rekao je Vujović.

Tijekom posjeta bit će riječi i o započetim strukturnim reformama, među ostalim i o racionalizaciji broja zaposlenih u javnom sektoru, preustroju velikih državnih poduzeća, poput Elektroprivrede Srbije, Srbijagasa i Željeznice Srbije, te o završetku procesa privatizacije najvećih poduzeća u vlasništvu države među kojima su i RTB Bor, Resavica i Petrohemija.

You may also like