Home Bosna i Hercegovina MMF upozorava da će isplata kredita ovisiti o provedbi reformi

MMF upozorava da će isplata kredita ovisiti o provedbi reformi

by Agencije

Pred vlastima u Bosni i Hercegovini je obveza provedbe cijelog niza strukturalnih reformi koje trebaju ojačati njeno gospodarstvo i financijski sektor a ukoliko to ne budu činile neće biti ni isplate sredstava iz kredita kojega je početkom rujna odobrio Međunarodni monetarni fond (MMF), upozorio je šef misije te organizacije za BiH Nadeem Ilahi kako ga u srijedu citiraju banjolučke “Nezavisne novine”.

Na račun Ministarstva financija BiH početkom tjedna uplaćena je prva rata kredita odobrenog 7. rujna. MMF je na temelju svog programa Extended Fund Facility (EFF) odobrio BiH korištenje kredita u iznosu od 550 milijuna eura koji bi se isplaćivato u ratama tijekom tri godine, vraćanje bi počelo nakon četvrte a trajalo bi šest godina uz simbolični kamatu tek nešto veću od 1 posto.

Prva rata tog kredita u iznosu od oko 76 milijuna eura uplaćena je početkom tjedna na račun Ministarstva financija BiH a novac je odmah proslijeđen entitetima u omjeru dvije trećine za Federaciju BiH i trećina za Republiku Srpsku.

Entiteti su krajnji korisnici kredita jer je najveći dio obveza preuzetih novim sporazumom BiH i MMF-a upravo njihova odgovornost a istodobno su suočeni s kroničnim manjkom proračunskih prihoda pa jedva uspijevaju isplatiti sve naknade koje se osiguravaju iz proračuna.

Ilahi je pojasnio kako je riječ o čak 26 “izazovnih reformih aktivnosti”. “Sada očekujemo narednu razinu reformi. Vlasti će se sada morati njima pozabaviti i provesti. Naredni pregled (provedbe sporazuma) je u prosincu ili siječnju, dakle uskoro, a istodobno brojne su strukturalne odrednice koje treba ispuniti do kraja godine. Ako one ne budu ispunjene, onda može nastati problem”, upozorio je Ilahi.

Reforme koje se u BiH moraju provesti podrazumijevaju smanjenje javne potrošnje te administracije, ograničavanje novog zapošljavanja na teret proračuna, reformu ukupnog tržišta rada, socijalnog sektora te stabiliziranje bankarskog sektora koji se našao pred ozbiljnim problemima prouzročenim stalnim rastom udjela nenaplativih kredita u ukupnim plasmanima.

Dio obveza što ih je BiH preuzela novim sporazumom s MMF-om nasljeđen je iz ranijih razdoblja kada je ta novčarska organizacija kreditirala BiH kroz kratkoročne ugovore po osnovi stand-by aranžmana.

Zadnji takav ugovor MMF je raskinuo jer BiH nije provodila reforme na koje se obvezala no Ilahi je istaknuo kako se od toga ne može odustati. “Kada pogledate sve uvjete nikako ne bih mogao reći da smo političarima u BiH ‘progledali kroz prste’. Jedan broj su uvjeti koji nisu ispunjeni u prethodnom programu a tu su i novi. Mislim kako je važno da ljudi u BiH razumiju da niti jedna naredna rata (kredita) neće biti isplaćena ako ne bude bilo konkretnih rezultata. Sa druge strane, sve što smo stavili u program smatramo nužnim da bismo pomogli oporavak gospodarstva u BiH”, kazao je Ilahi.

Istaknuo je kako u MMF-u drže da je BiH “najdalje od ekonomskog potencijala koji realno može ostvariti” od svih zemalja u jugoistočnoj Europi pa je provedba reformi zbog toga apsolutno nužna.

Related Posts