MMF snizio prognozu svjetskog gospodarstva, cijene nafte stabilne

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima na 85 dolara nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva, neutraliziravši bojazni od približavanja uragana Michael Meksičkom zaljevu i američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.
Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 85 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,09 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 74,91 dolar. Naftna je tržišta jučer poduprlo približavanje uragana Michael Meksičkom zaljevu, zbog čega je u američkom dijelu zaljeva zatvoreno gotovo 40 posto proizvodnih kapaciteta. Dodatnu potporu pružio je i smanjeni iranski izvoz u očekivanju američkih sankcija koje stupaju na snagu 4. studenog.

“Cijene nafte trenutno su se stabilizirale – između stvarne i metaforičke oluje”, konstatira Fiona Cincotta iz City Indexa.

“Uragan Michael jača kako se približava Meksičkom zaljevu, ali se trenutno čini da će vjerojatno proći mimo tamošnjih glavnih proizvodnih područja. S druge strane, od sankcija iranskoj nafti dijele nas samo tjedni “, dodaje Cincotta.

Prema podacima o rasporedu utovara tankera i izvoru iz industrije, iranski izvoz nafte dodatno je smanjen u prvom tjednu listopada budući da kupci traže alternative uoči stupanja na snagu američkih sankcija,

Protuteža zabrinutosti za opskrbu bilo je najnovije izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u kojem su prognoze globalnog gospodarskog rasta u 2018. i 2019. godini snižene za po 0,2 postotnog boda, na 3,7 posto.

Snižene prognoze potaknule su zabrinutost da bi paralelno mogla usporiti i potražnja za naftom.  Trgovinski ratovi i rastuće uvozne carine uzimaju danak u međunarodnoj trgovini, dok se gospodarstva u razvoju bore s teškim financijskim uvjetima i odljevom kapitala, upozoravaju u MMF-u.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 83,17 dolara, što znači da je porasla 1,29 dolara u odnosu na prethodni dan.

Opasne tendencije sve su veća prijetnja svjetskom gospodarstvu, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF) u Izvješću o financijskoj stabilnosti, izdvajajući trgovinske rizike i završetak razdoblja izdašnih monetarnih poticaja.

Premda su banke daleko sigurnije nego što su bile 2008. godine, pojavili su se novi rizici, konstatira MMF u jednoj od najopsežnijih studija o stanju bankarskog sustava i tržišta nakon financijske krize a prenosi u srijedu BBC. Trgovinske napetosti rastu a nejednakost se produbila, primjećuju u MMF-u. Daljnji potezi u smjeru trgovinskog rata mogli bi značajno naštetiti globalnom rastu, upozoravaju u organizaciji sa sjedištem u Washingtonu.

Na raspoloženje na tržištima mogle bi negativno utjecati i druge prijetnje trgovini, poput kaotičnog brexita, mišljenja su u MMF-u. Procjenjuju tako da bi izlazak Britanije iz Europske unije bez postignutog dogovora o budućim trgovinskim odnosima mogao dovesti do fragmentacije europskih financijskih tržišta, što bi značilo manje efikasan protok novca u sustavu.

Izvješće o financijskoj stabilnosti drugo je u samo 24 sata u kojem je MMF objavio sumorna upozorenja o stanju globalnih financija, primjećuje BBC, podsjećajući da je zajmodavac u utorak sniizio procjene globalnog rasta za ovu i iduću godinu za po 0,2 postotnog boda, na 3,7 posto, pozivajući se na nove trgovinske barijere.

U izvješću dan kasnije MMF poručuje vladama da se suzdrže od ukidanja propisa o bankovnom poslovanju, uvedenih 2008. kako bi se izbjeglo ponavljanje financijske krize. Ujedno u kontekstu najvećeg uspona cijena dionica u povijesti upozoravaju investitore na tržištima da olako gledaju na mogućnost gospodarskog šoka u sustavu.

Među njima izdvajaju završetak razdoblja jeftinog novca. Središnje banke počinju povlačiti poticaje koje su bile uvele za vrijeme financijske krize. Kamatne stope rastu a kvantitativno popuštanje – tiskanje novca – postupno se gasi.

U MMF-u strahuju da bi to moglo dovesti do oštrog pada na tržištima. Pojačani su i rizici krize financiranja države u Italiji, čiji je bankarski sustav također pod pritiskom, upozoravaju iz institucije u Washingtonu. “Na horizontu se pomaljaju tamni oblaci. Podrška multilateralizmu se gubi, što je opasna tendencija koja bi mogla potkopati povjerenje u sposobnost političara da odgovore na buduće krize”, zaključak je MMF-ova izvješća.

You may also like

0 comments