MMF se boji Brexita, Walesa želi novi ugovor o Uniji

Lech Walesa, povijesni vođa poljskog sindikata Solidarnost, smatra da bi se nakon “mogućeg” izlaska Velike Britanije iz Europske unije, o čemu se odlučuje na britanskom referendumu 23. lipnja, EU trebao smjesta nanovo konstituirati pod vodstvom Njemačke, najmoćnije zemlje na kontinentu.

Pitanje koja proganja već tjednima duhove u Europi “trebalo bi radije postaviti astrologu ili Bogu”, rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. u razgovoru za novinsku agenciju France Presse u Gdanjsku, kolijevci pokreta Solidarnost. No, pustimo Britance “da se ispušu”, dodao je on.

Ako izlazak pobijedi ostanak, “trebao bi se osnovati novi EU, bolje promišljen, koji ne bi dopustio tu vrstu ekscesa”, kazao je nekadašnji poljski predsjednik koji je predvodio miran prijelaz komunističke Poljske u demokraciju 1989. godine. “Njemačka bi trebala imati spreman scenarij za provedbu 15 minuta nakon raspada EU-a”, ocijenio je on.

“Nijemci moraju odlučiti jer su vođe, oni moraju odlučiti s kim žele graditi” novi EU, kazao je Walesa ocjenjujući da bi Berlin trebale poduprijeti Francuska i Italija.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije mogao bi potaknuti porast euroskepticizma i pokrenuti “dugo razdoblje financijske nesigurnosti”, upozorio je u četvrtak Međunarodni monetarni fond, tjedan dana prije referenduma o članstvu u EU-u. “Odluka o izlasku zemlje na referendumu, pa i tijesan rezultat u korist ostanka mogao bi (…) pridonijeti porastu euroskepticizma i nesigurnosti”, ističe MMF u izjvešću o eurozoni.

Kako navodi ta ustanova, europski projekt su već dobrano oslabile podjele nastale u migrantskoj krizi i djelomično uvođenje granične kontrole. “Izostanak zajedničkog odgovora na priljev izbjeglica jasno je pokazao političke pukotine” u Europi, navodi Fond u svom godišnjem izvješću o gospodarstvu eurozone, govoreći o “sve većim političkim” podjelama.

Britanci će na referendumu 23. lipnja odlučivati žele li izaći iz EU-a, a ta mogućnost zabrinjava tržišta i utjecala je na odluku američke središnje banke Feda da odgodi normalizaciju svoje monetarne politike.

Zbog ubojstva proeuropske britanske zastupnice MMF je priopćio da će za 24 sata odgoditi objavljivanje niza dokumenata u kojima izlaže rizike povezane s ‘brexitom’, isprva najavljeno za četvrtak kasno navečer.

Prije objavljivanja informacije o smrti zastupnice, glasnogovornik MMF-a Gerry Rice je na tjednoj novinskoj konferenciji te ustanove upozorio na gospodarske rizike izlaska iz EU-a: “Glasovanjem za izlazak iz EU-a počelo bi dugo razdoblje velike nesigurnosti, nestabilnosti financijskih tržišta i sporijeg rasta, a Velika Britanija bi morala pregovarati o novim odnosima s EU-om”, rekao je.