MMF predlaže

MMF predlaže otpis dugova kako bi mogao davati nove kredite?

Zapad neće moći izići iz krize dok god ne počne masovno otpisivati dugove država. Zaduženost 22 razvijene države, uglavnom u Europi, popela se na nezapamćenu visinu, najveću u posljednjih 200 godina. To sprječava gospodarski rast, pa bi kreditori trebali prezaduženim državama otpisati dio zajmova, a vlasti tih zemalja uvesti financijsku represiju koja uključuje i snažno oporezivanje najbogatijih građana, po uzoru na rješenja koja su SAD i Europa proveli između dva svjetska rata i nakon 1945. godine, kažu autori najnovije studije koju je objavio MMF.

“Stroga štednja nije dovoljna za hvatanje u koštac s golemim razmjerima zaduženosti javnog i privatnog sektora” kažu američki profesori Carmen Reinhart i Kenneth Rogoff u članku “Financial and Sovereign Debt Crises”, objavljenom posljednjih dana stare godine. Naime, javni i privatni dug 22 razvijene zemlje od 1990. do 2009. porastao je sa 60 na 250 posto njihova BDP-a. Uz takvo opterećenje, upozoravaju autori vlasti europskih zemalja, kriza će se teško okončati vjerom u srednjoročni gospodarski rast. Političarima, kojima prijeti “gubitak vjerodostojnosti” pred biračima, preporučuju okretanje “zaboravljenim rješenjima”.

Autori podsjećaju da je SAD između dva svjetska rata otpisao goleme kredite vladama 16 europskih zemalja, koje su dobile zbog Prvog svjetskog rata i njegovih posljedica. Mnoge od zemalja su 1934. proglasile nesposobnost vraćanja kredita, a američki predsjednik Hoover išao im je na ruku proglašenjem moratorija. No zemlje SAD-u nikada nisu vratile kredite, a najviše dugova oprošteno je Francuskoj i Britaniji, u vrijednosti od 20 do 25 posto njihova BDP-a.

Iz dugova, kažu autori, može se izići na bar pet načina: gospodarskim rastom, proračunskom štednjom, proglašenjem stečaja i restrukturiranjem duga (otpisom), inflacijskim iznenađenjem te ustrajnom financijskom represijom “praćenom redovitom dozom inflacije”. Glavni i nezabilazni način ipak je otpisivanje (dijela) dugova, što treba biti praćeno financijskom represijom, poput one nakon Drugoga svjetskog rata.

You may also like