Home Ekonomija MMF pozvala Njemačku na više javnih ulaganja

MMF pozvala Njemačku na više javnih ulaganja

by Agencije

Njemačka bi trebala iskoristiti niske troškove zaduživanja i povećati javna i privatna ulaganja u infrastrukturu, što bi im ujedno pomoglo smanjiti veliki višak u platnoj bilanci, poručio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

“Očekuje se da će rast ove godine ostati umjeren budući da snažna domaća potražnja, poduprta povoljnim fiskalnim i monetarnim uvjetima, amortizira slabu vanjsku potražnju”, istaknuo je MMF u najnovijem izvješću o stanju u najvećem europskom gospodarstvu, objavljenom u ponedjeljak.

U preporukama Berlinu međunarodni zajmodavac ističe da bi trebali pojačati javna i privatna ulaganja kako bi podmirili potrebe na području infrastrukture.

Njemačka vlada trebala bi također ubrzati strukturne reforme kako bi povećala potencijal za ekonomski rast kroz pojačano uključivanje u tržište rada izbjeglica, žena i starijih radnika, dodaju u MMF-u.

Pozivaju vladu i da ukloni prepreke boljoj ponudi stambenih nekretnina kako bi se ublažio pritisak na to tržište. Također bi trebali provesti mjere jačanja nadzorne uloge nadzornih odbora banaka.

U MMF-u procjenjuju da će višak u tekućoj bilanci plaćanja Njemačke ove godine ostati nadomak rekordne razine. Sredinom travnja procijenili su da će njemačko gospodarstvo ove godine porasti 1,5 posto, te 1,6 posto u 2017.

Njemačka je vlada pak prošlog mjeseca potvrdila procjenu prema kojoj bi njemačko gospodarstvo ove godine trebalo porasti 1,7 posto, unatoč posustajanju aktivnosti na tržištima u nastajanju. Kao glavni oslonac izdvojena je snažna domaća potražnja koja u toj ulozi postupno zamjenjuje izvoz,

Related Posts