MMF: Pojačani su rizici za svjetsko gospodarstvo, poglavito glede cijena nafte

Rizici po svjetski financijski sustav ojačali su u proteklih nešto više od pola godine, konstatirao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijem izvješću, izdvajajući oštar pad cijena nafte i oscilacije valutnih tečajeva ali i niske kamate u razvijenim zemljama. Posebno su teško pogođene zemlje koje izvoze naftu i ostalu robu a pojedina gospodarstva u nastajanju trpe i negativne posljedice snažnih oscilacija valutnih tečajeva, objašnjava MMF u proljetnom izvješću o stabilnosti svjetskog financijskog sustava a prenosi BBC.

Ni u razvijenim zemljama ta stabilnost nije u potpunosti zajamčena, upozorava MMF. “Rizici po svjetski financijski sustav ojačali su od listopada i preusmjerili se prema dijelovima toga sustava u kojima ih je teže procijeniti i otkloniti”, konstatirao je u srijedu prilikom predstavljanja izvješća dužnosnik MFM-a Jose Vinals. Pad cijena nafte i ostalih roba u konačnici povoljno utječe na izglede za svjetski gospodarski rast ali predstavlja veliki izazov za zemlje i kompanije-izvoznike, tumače u MMF-u. Tako se naziru problemi u kapacitetima za povrat duga kod naftnih i plinskih kompanija u Argentini, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Nigeriji. Slične probleme identificiraju i kod vlada koje se pri financiranju u velikoj mjeri oslanjaju na prihode od nafte, kao što su one u Nigeriji i Venezueli.

Dodatni su problem za pojedina gospodarstva u nastajanju i kretanja na deviznim tržištima, primjećuje MMF u najnovijem izvješću. Posebno izdvajaju jačanje dolara koje otežava povrat duga kompanija i vlada zaduženih u američkoj valuti, među kojima su se neke suočile i sa značajnim odljevom kapitala. Taj bi se problem mogao dodatno pogoršati nakon što američka središnja banka – kako se očekuje – počne podizati ključne kamatne stope u drugoj polovini godine. Možda će sve proteći glatko ali moguće su i nove izrazite oscilacije deviznih tečajeva, napominju u MMFu. U skupini razvijenih zemalja izdvajaju niske kamatne stope koje blagotvorno utječu na gospodarstvo ali donose i probleme za financijski sustav, posebno za pojedine europske osiguravatelje. Moguća je također pojačana sklonost ulagača riziku u sklopu potrage za višim prinosima, tumači se u izvješću.

U MMF-u pritomo podsjećaju da su monetarne vlasti u razvijenim zemljama nastojale niskim kamatama pomoći gospodarstvu u prevladavanju financijske krize. Sada bi se one mogle pretvoriti u izvor novih rizika, napominju u MMF-u. Indirektno je jači dolar posljedica snažnijeg oporavka američkog gospodarstva od onog europskog ali pokazuje da financijska kriza i dalje baca sjenu na svijet, iako je od njezine najteže faze prošlo šest i pol godina, konstatira MMF. (Hrportfolio)