MMF: Od 2009. godine udvostručen broj nenaplativih kredita

Iznos nenaplativih kredita u europskim bankama više je nego udvostručen od 2009. i dosegnuo je na kraju prošle godine oko tisuću milijardi eura, pokazuje dokument Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Visoke razine nenaplativih kredita odobrenih kompanijama, posebno malim i srednjim poduzećima, koče opskrbu kreditima i vežu kapital banaka koji bi mogao biti iskorišten za novo kreditiranje, pokazuje analiza MMF-a, objavljena u četvrtak.

“S obzirom na hitnu potrebu za potporom još uvijek nesigurnom gospodarskom oporavku u Europi, brzo rješavanje tog problema kako bi se potaknulo novo kreditiranje od prvorazredne je makroekonomske važnosti”, upozoravaju MMF-ovi stručnjaci.

Posebno je visoka razina nenaplativih kredita u zemljama na jugu eurozone, gdje je dug kompanija dosegnuo “akutne” razine, te u istočnoj i jugoistočnoj Europi, konstatirali su u MMF-u. U zemljama euroozone nenaplativi su krediti na kraju prošle godine iznosili 932 milijarde eura ili 9,2 posto BDP-a eurozone. Prema podacima ECB-a, na kraju 2013. iznosili su 879 milijardi eura. Samo je u nekoliko zemalja, uključujući Estoniju i Njemačku, udio nenaplativih kredita u ukupnoj imovini banaka na kraju 2014. bio manji u odnosu na najviše razine zabilježene nakon krize, pokazuju podaci citirani u dokumentu.

Iznimno je visoku razinu krajem prošle godine udio nenaplativih kredita dosegnuo na Cipru, premašivši 40 posto, te u Grčkoj, od 35 posto. Nasuprot tome, u Irskoj i Španjolskoj počeo se prošle godine smanjivati. MMF-ovi stručnjaci preporučuju u analizi da se poboljša nadzor kako bi se banke potaknulo da otpišu ili restrukturiraju nenaplative kredite. Predlažu i reforme kako bi se pojačao zakonski okvir za naplatu duga i za objavu insolventnosti, te poboljšanje tržišne infrastrukture radi stvaranja uvjeta za razvoj tržišta nenaplativog duga.

You may also like