MMF: Migranti bi mogli dati poticaj gospodarstvu

Val migranata koji je pogodio Austriju mogao bi povećati austrijski gospodarski rast ako ih Beč bude brzo integrirao, ocijenio je u ponedjeljak MMF. MMF ove godine očekuje između 80.000 i 90.000 tražitelja azila u Austriji, što je otprilike 1 posto austrijskog stanovništva, a sličan broj očekuje i iduće godine. “Procjenjujemo da bi povećani priljev imigranata od 2015. do 2020. mogao povećati potencijalni rast BDP-a za 0,25 postotnog boda do 2020. i smanjiti neto troškove za mirovine i zdravstvo za sličan iznos”, ističe MMF u priopćenju objavljenom nakon redovitog godišnjeg posjeta toj zemlji.

Šef misije MMF-a u Austriji Nikolaj Georgijev smatra da bi to mogla biti “pomalo konzervativna” procjena. “Postoji i scenarij s višim stopama zaposlenosti koji bi u najboljem slučaju mogao dodati još četvrtinu postotnog boda kroz pet godina”, rekao je. No, MMF smatra isto tako da bi migracijska kriza mogla biti i značajan izazov za austrijsko gospodarstvo, što bi se već moglo odraziti na proračunu za 2016.

Europska komisija i Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice pokrenuli su u ponedjeljak u Ateni zajednički program u okviru kojega bi se trebalo osigurati 20.000 prihvatnih mjesta u stanovima i hotelima za izbjeglice odabrane za smještaj u EU te podnositelje zahtjeva za azilom u Grčkoj. Program koji supotpisuje potpredsjednice Europske komisije zadužena za proračun Kristalina Georgieva, pomoćnik povjerenika za operacije UNHCR-a Georges Okoth-Obbo te grčki ministar za migracijsku politiku Ioannis Mouzalas trebao bi se financirati u visini 80 milijuna eura iz proračuna EU, a provedba je povjerena UNHCR-u.

Projekt je odobren u listopadu u Bruxellesu na mini-summitu zemalja koje okružuju balkansku rutu. Georgieva je na konferenciji za tisak istaknula da ta formula smještaja putem subvencioniranja stanarina, hotelskih soba i obiteljskog prihvata omogućava bolje raspoređen prihvat u zemlju te “društveno prihvatljiviji” za došljake. Grčka se angažirala oko otvaranja više od 20.000 drugih mjesta u centrima i kampovima. Georgieva vjeruje da će ih do siječnja biti “više od 30.000” ukupno na raspolaganju u zemlji.

Najmanje 15 ljudi ozlijeđeno je u dva odvojena incidenta u izbjegličkim centrima u Njemačkoj tijekom vikenda, objavila je u ponedjeljak njemačka policija. Policija sjeverno od Muenchena istražuje optužbe protiv nekoliko azilanata nakon što je u nedjelju u mjesnom prihvatilištu izbila tučnjava zbog zabrane igranja nogometa u dnevnom boravku prihvatilišta. U tučnjavi je sudjelovalo oko 80 azilanata i čuvara. Dvojica muškaraca iz Senagala u dobi od 20 i 32 godine bili su uhićeni, ali su ubrzo pušteni. Trojica azilanata i četvorica čuvara zadobili su manje ozljede. Red je uvelo 40 policajaca. Istodobno, u tučnjavama u jednom prihvatilištu u Hamburgu u subotu i nedjelju ozlijeđeno je osmero ljudi, a 10 je uhićeno. Ozlijeđena su petorica čuvara i dvojica azilanata.

You may also like