MMF: Kina mora ubrzati reforme

Kina mora ubrzati reforme budući da gospodarstvu prijete sve izraženije slabosti u uvjetima oslabljene zaštite od eventualnih šokova, upozorio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Kratkoročni izgledi za rast poboljšani su zahvaljujući poticajnim mjerama koje su vlasti u posljednje vrijeme usvojile”, poručio je u utorak prvi zamjenik izvršnog direktora MMF-a David Lipton prema kopiji pripremljenog govora koju je Reuters dobio na uvid. “Srednjoročni su pak izgledi više prožeti neizvjesnošću zbog naglog rasta kredita, strukturnog viška kapaciteta i sve većeg, nepreglednog i međusobno povezanog financijskog sektora”, kazao je Lipton na kraju posjeta Pekingu.

Kinesko je gospodarstvo prošle godine poraslo najslabije u četvrt stoljeća, zakočeno slabom domaćom i inozemnom potražnjom, posustalim ulaganjima i prekomjernim kapacitetima, posebno u industriji čelika i ugljena.

Analitičari ističu da kontinuirana nastojanja vlasti da potaknu gospodarske aktivnosti i ostvare zacrtane stope rasta podižu razinu duga i potpiruju zabrinutost za bankovni sustav u kojem su nenaplativi krediti dosegnuli najvišu razinu u 11 godina. “Korporativni dug još se može kontrolirati ali je visok i brzo raste”, upozorio je dužnosnik MMF-a, dodajući da su Kini potrebni sveobuhvatni plan i konkretne mjere – posebno za državna poduzeća – kako bi izbjegla ozbiljne probleme u budućnosti.

U MMF-u očekuju da će kinesko gospodarstvo iduće godine porasti oko šest posto. Peking je za idućih pet godina zacrtao godišnju stopu rasta od minimalno 6,5 posto. Neki analitičari drže da je realni rast već sada znatno slabiji no što sugeriraju službeni podaci.

Kina također mora uskladiti potrošnju lokalne uprave s prihodima, proširiti mrežu socijalne sigurnosti, primijeniti nove proračunske zakone i istaknuti načelo progresivnosti u poreznom sustavu, dodao je Lipton.

U MMF-u sugeriraju uvođenje poreza na ugljik ili ugljen, kojim bi se do 2030. godine značajno ublažio ozbiljan problem zagađenja zraka i smanjio broj smrtnih slučajeva povezanih s bolesti za četiri do pet milijuna. Uz proračunsku reformu, Kina bi trebala voditi računa i o pojačanim rizicima u sve složenijem financijskom sustavu kroz pojačanu koordinaciju regulatora i veću otpornost financiranja u slučaju banaka i ostalih financijskih institucija.

U osvrtu na kinesku tečajnu politiku, koja globalnim ulagačima zadaje priličnu glavobolju s obzirom na prošlogodišnju neočekivanu devalvaciju juana, Lipton je ustvrdio da tečaj kineske valute postaje “fleksibilniji i više oslonjen na tržišne faktore”. MMF je ohrabrivao Kinu da usvoji “cilj u skladu s kojim bi u idućih nekoliko godina uspostavila de facto plutajući tečaj”. Lipton je primijetio i da je Kina poboljšala kvalitetu podataka i mehanizam izvješćivanja tržišta i javnosti o mjerama. Dodatna će poboljšanja pomoći Kini u ekonomskoj tranziciji, dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je sporazum o kibernetičkoj sigurnosti postignut s Kinom nakon što je u utorak završila svoj trodnevnoj posjet toj zemlji. Dvije države dogovorile su se da se ni jedna strana neće upuštati u poslovnu špijunažu “za svoje kompanije ili komercijalni sektor” ili “svjesno podržavati” takve aktivnsoti.

Dogovoreno je da će se uvesti kontrolni mehanizam kako bi pratio moguće incidente. Njemačka strana dogovor je nazvala “važnim političkim signalom”, nakon oklijevanja s kineske strane. Pisani sporazum izvan je i iznad postojećih sporazuma između Kine i SAD-a, odnosno Velike Britanije.

Merkel je u više navrata ustrajala na važnosti kibernetičke sigurnosti i zaštite od hakera u digitalno povezanim proizvodnim procesima. Njemačka kancelarka zaključila je svoj posjet Kini obilaskom automobilske tvrtke BMW u gradu Shenyangu na sjeveroistoku Kine.”Vjerujem da će posjet ojačati kinesko-njemačke odnose ne zanemarujući međusobne razlike”, rekla je Merkel novinarima u utorak navečer. “Također želim ukazati na koristi koje imaju naša mala i srednja poduzeća koja posluju u Kini”. “No, konkurencija je sve jača jer i Kinezi žele napredovati i žele proizvoditi vlastite proizvode”, kazala je Merkel.

Kancelarka se u ponedjeljak sastala s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom u Pekingu, a sastanak s kineskim premijerom Lijem Keqiangom bio je usredotočene na postojeći trgovinski sukob zbog odbijanja Europe da Kinu klasificira kao tržišnu ekonomiju. Merkel je rekla da bi Njemačka djelovala kao posrednik u tom pitanju i pozvala je na smirivanje situacije. Ona se također dotakla i kineskog teritorijalnog spora u Južnom Kineskom moru. Obje su strane izrazile stajalište da bi se spor trebao riješiti mirnim putem.

You may also like