MMF je povećao kreditnu lijiju za Argentinu

 Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je iznos važeće kreditne linije za Argentinu od 50 milijardi dolara na 57,1 milijardu kako bi pomogao zemlji da stabilizira ekonomiju.
“Argentina je izradila dopunjeni ekonomski plan čiji je cilj jačanje povjerenja”, kazala je izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde u srijedu na press konferenciji u New Yorku, koju su izravno prenosili mediji u Buenos Airesu.

“Jezgru novog plana čine fiskalna politika usmjerena na jačanje fiskalne pozicije i kreiranje održivog, primjereno financiranog proračuna, te snažna monetarna politika fokusirana na smanjenje inflacije i tečajna politika bazirana na plutajućem tečaju (pesosa) bez intervencija”, dodala je Lagarde.

“Središnji element plana vlasti bit će ostvarivanje uravnoteženog prorčauna do 2019., godinu dana ranije nego što se dosada planiralo, i primarni višak od jedan posto u 2020. godini. Ti će odlučni koraci smanjiti vladine potrebe za financiranjem i javni dug”, navela je čelnica MMF-a.

Ministar financija Nicolas Dujovne kazao je da će veći iznos kreditne linije “raspršiti sumnje” koje na financijskim tržištima možda gaje prema solidnosti argentinske ekonomije. Mjera će omogućiti brže ubrizgavanje MMF-ovog novca u gospodarstvo, teško pogođeno naglim padom pesosa. Najava većeg iznosa kreditne linije nadovezala se na ostavku guvernera argentinske središnje banke Luisa Caputa, motiviranu “osobnim razlozima”, upravo u vrijeme zaključenja pregovora s MMF-om.

Caputo je muku mučio sa stabilizacijom pesosa koji je ove godine izgubio više od polovine vrijednosti, gurnuvši gospodarstvo u recesiju i ubrzavši inflaciju. Očekuje se da će do kraja godine stopa inflacije premašiti 40 posto, napominje agencija dpa. U utorak je gospodarstvo djelomice blokirao opći štrajk protiv ekonomske politike predsjednika Mauricija Macrija i pregovora s MMF-om.

Šefica MMF-a naglasila je da je ‘prioritet broj jedan’ ekonomskog planiranja u Argentini zaštita najranijivijih članova društva, dodajući da će “potrošnja na socijalnu pomoć morati ostati iznad određene razine”. Sindikati pak smatraju da uvjeti koje je postavio MMF promoviraju mjere štednje, štetne po obične građane.

You may also like

0 comments