Zahvaljujući snažnom izvozu, turizmu i rastu potrošnje naše se gospodarstvo oporavlja od šestogodišnje recesije. Predviđa se i nastavak rasta od oko 2 posto godišnje, poručili su predstavnici MMF-a nakon završenog redovitog posjeta Hrvatskoj. Ističu da najavljeni nacionalni program reformi ohrabruje, ali zahtijeva odlučnu provedbu konkretnih mjera.

Hrvatska je prošle godine znatno smanjila deficit proračuna, a taj bi se pozitivan trend trebao nastaviti i i u 2016. No štednja ne smije ugroziti investicije, rast gospodarstva i zapošljavanja. Javni bi nas dug, kažu u MMF-u, trebao najviše zabrinjavati. ‘Trenutačno su kamatne stope u svijetu rekordno niske, ali je iznimno važno za Hrvatsku da što prije smanji javni dug, prije nego što kamate ponovno porastu’, izjavio je Khaled Sakr, šef misije MMF-a za Hrvatsku.

U MMF-u pozdravljaju uvođenje poreza na nekretnine, koji bi trebalo, kako je Vlada i najavila, kombinirati s poreznim rasterećenjima, poput smanjenja stope poreza na dohodak od 40 posto. Podupiru i bolje usmjeravanje socijalnih naknada te reformu zdravstvenog sustava, koji bi trebao biti učinkovitiji i imati manje troškove.

Željno iščekuju više detalja o reformama i njihovo što brže provođenje – jer bez bržeg provođenja reformi nema ni povećanja konkurentnosti gospodarstva. Treba smanjiti birokratske prepreke i korupciju te unaprijediti pravosudne postupke. I javni sektor zahtijeva bolje upravljanje i bržu privatizaciju. Važnim smatraju i smanjenje tijela državne uprave, u skladu s Vladinim najavama, koje, zaključuju, idu u dobrom smjeru, ali ih treba što prije provesti.

Related Posts