Home Ekonomija MMF: Gospodarski rast suočen s rizicima

MMF: Gospodarski rast suočen s rizicima

by admin

Europska gospodarstva u nastajanju suočena su s pojačanim rizicima, upozorio je u petak Međunarodni monetarni fond (MMF), izdvojivši moguću stagnaciju u eurozoni, te političku nestabilnost i uspon populističkih stranaka.

Većina zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe (CESEE) i dalje bilježi snažan rast dok su Rusija i ostale zemlje u Zajednici Nezavisnih Država (ZND) i dalje u recesiji, konstatirao je MMF danas u izdvojenim regionalnim prognozama.

U redovnim proljetnim prognozama objavljenim sredinom travnja MMF je za skupinu europskih gospodarstava u nastajanju i razvoju u ovoj godini predvidio rast po stopi od 3,5 posto, koji bi u idućoj godini trebao blago usporiti, na 3,3 posto.

U skupinu spada i Hrvatska koja bi po procjeni MMF-a trebala ove godine porasti 1,9 posto. Iduće bi godine gospodarski rast po MMF-u trebao blago ubrzati, na 2,1 posto. U većini zemalja regije glavni je pokretač rasta domaća potrošnja, koja se temelji na poticajnim mjerama makroekonomske politike i rastu realnih plaća. Zemlje EU u toj skupini dodatnu su korist imale od ulaganja oslonjenih na bolju iskorištenog EU fondova prije njihova isteka u 2015., navodi se u izvješću.

Uz snažan ciklički oporavak, MMF- je u danas objavljenom izvješću izdvojio i pojačane rizike. “Najsnažnija kočnica za rast u regiji srednje, istočne i jugoistočne Europe (CESEE) bila bi stagnacija u eurozoni, najvećem trgovinskom partneru za mnoge zemlje u regiji”, stoji u izvješću. Stagnacija aktivnosti u zoni primjene zajedničke europske valute nije bazni scenarij s obzirom na nešto bolji početak godine nego što se očekivalo ali i dalje predstavlja “nedvosmislen rizik”, tumači zamjenik čelnika MMF-ova europskog odjela Mahmood Pradhan.

Izglede bi također mogao prigušiti neočekivano slabi rast u SAD-u i Kini i postroženi uvjeti financiranja širom svijeta, napominju u MMF-u. “Dodatno neizvjesnost pojačava politička nestabilnost i uspon populističkih stranaka širom regije”, konstatiraju u MMF-u. “S obzirom na te pojačane rizike brojne zemlje u regiji trebale bi ustrajati u poticajnoj monetarnoj politici, kombiniranoj sa srednjoročnom fiskalnom konsolidacijom”, zaključuju.

“Regija se suočava s izraženijim rizicima koji bi mogli zakočiti rast”, zaključila je čelnica MMF-ova odjela za gospodarstva u nastajanju Anna Ilyna. “Postane li taj sporiji rast nova normala, izjednačavanje s razinom dohodaka u razvijenoj Europi bit će puno, puno sporije”, zaključila je Ilyna.

Dok se većina europskih gospodarstava u nastajanju suočava s pojačanim rizicima, u Rusiji se možda nazire svjetlo na kraju tunela. U proljetnim je prognozama MMF predvidio pad aktivnosti u ruskom gospodarstvu za 1,8 posto u ovoj godini dok bi u idućoj trebao uslijediti oporavak, uz stopu rasta aktivnosti od 0,8 posto.

Related Posts