Mladi u Njemačkoj najviše zabrinuti zbog klime

Istraživanje Shella
Mladi u Njemačkoj više od bilo čega drugoga strahuju od klimatskih promjena, proizlazi iz studije kompanije Shell objavljene u utorak, koja istodobno pokazuje i podložnost mladih populističkim izjavama.

Važnost klimatskih promjena pokazala se i kada su mladi ispitanici upitani za temeljne vrijednosti koje smatraju važnim, pa je tako njih 71 posto odgovorilo kako je najvažnije voditi život uz visoku svijest o okolišu, ističu autori studije, navodeći kako je važnost tog pitanja jako porasla od 2002., kada ga je isticalo 60 posto mladih ispitanika.

Biti politički aktivan još je jedna vrijednost koja je zabilježila porast važnosti među mladima, pa je sa 22 posto u ispitivanju 2002. godine porasla na 34 posto ove godine. Primjetno je da se mladi i dalje zanimaju za političke teme, ali istodobno zabrinjava pad povjerenje u političke institucije, navedeno je prilikom predstavljanja studije. Ona je istodobno izrazila zabrinutost zbog porasta populističkih stajališta kod mladih. Tako više od dvije trećine ispitanih smatra da se u Njemačkoj ništa ne smije reći protiv stranca a da pritom osoba ne bude proglašena rasistom.

Isto tako, više od polovina ispitanih mladih smatra kako vlada “prešućuje istinu” te da se država više brine za izbjeglice nego za domaće stanovništvo. Devet posto ispitanih se po svjetonazorima može svrstati u ekstremnu desnicu, navodi studija koja je također utvrdila da je općenito primjetan povrat tradicionalnim vrijednostima poput obitelji. Zanimljivo je da ovom obiteljskom modelu više naginju mladi s tradicionalno kapitalističkog zapada zemlje.

You may also like

0 comments