Mladen Vedriš: Vrijeme je da se počnemo mijenjati!

Vezano uz današnje rezultate RBA analiza koji govore kako je zaposlenost nikad manja, a nezaposlenost nikad veća, kao i prognoze po kojoj će se u slijedećim kvartalima stvari pogoršavati, za komentar smo upitali uglednog ekonomista, profesora političke ekonomije na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Mladena Vedriša.

“Zaista nezaposlenost raste zato što je prošao ciklus sezonske zaposlenosti koji je vezan uz turističku sezonu. Što se, pak, tiče upozorenja kako nismo na dobrom putu, to nije ništa novo, to traje već mjesecima i godinama. Za neku objektivnu situaciju bit će zanimljivo vidjeti rezultate analize o ocjenama ekonomske politike svih članica EU i komentare Europske komisije u četvrtak. Oni će vjerojatno biti suzdržaniji zbog predizbornog vremena, ali sasvim će sigurno objektivno prokomentirati situaciju, ne želeći narušiti vlastiti kredibilitet. Najoštriji sud koji nas čeka jest sud međunarodnih kreditnih agencija krajem studenog i početkom prosinca. Prema tome, ocjene koje do sada do nas dolaze pokazuju ozbiljnost situacije i trend koji se može pokrenuti ukoliko se ubrzo ne počnemo ozbiljnije mijenjati“, komentirao je Vedriš.

Podsjetimo, analitičari RBA, u današnjoj su analizi ocijenili kako Hrvatska ide ubrzano prema krivom smjeru. Prema posljednjim podacima DZS-a, u rujnu je zabilježeno smanjenje broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako se broj zaposlenih osoba u rujnu spustio na 1,346 milijuna što je za 15.163 osoba ili 1,1% manje u odnosu na prethodni mjesec.

U usporedbi s istim mjesecom lani, broj zaposlenih osoba je manji za 12.172 ili 0,9%. Pritom je u pravnim osobama (koje zapošljavaju oko 80% ukupno zaposlenih) u rujnu bilo zaposleno 6.864 manje osoba nego u istom mjesecu prošle godine (pad od 0,6%) dok je u usporedbi s kolovozom njihov broj smanjen za gotovo 4 tisuće (mjesečni pad od 0,4%).

Promatrajući kretanje broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u, najveći godišnji pad zaposlenosti u rujnu zabilježen je u djelatnosti građevinarstva (koje upošljava 6% zaposlenih u pravnim osobama) gdje je zabilježeno 3.202 zaposlenih osoba manje nego u istom mjesecu lani (pad od 4,4%) dok je na mjesečnoj razini njihov broj za 0,6% niži.

You may also like