Mjesecima daleko dopuštenje za Sjeverni tok 2

Analiza Bloomberga

Dopuštenje za početak rada Sjevernog toka 2 njemački bi regulator mogao otezati do svibnja sljedeće godine. Ipak, kriza cijena plina u Europi mogla bi izvršiti pritisak na to da se proces ubrza. Jer, situacija bi se mogla pogoršati zbog neravnoteže u isporuci i cijeni energenata na< globalnoj razini, ali i niske popunjenosti skladišta plina, pogotovo na sjeveru Europe.

Isporuka plina preko Sjevernog toka 2 mogla bi početi sljedeći dan nakon dobivanja licence, piše Bloomberg.

Vršiteljica dužnosti njemačke kancelarke Angela Merkel podržala je projekt unatoč protivljenju Sjedinjenih Država i nekih zemalja EU, kao i Ukrajine, piše ta agencija te sugerira da potencijalni budući kancelar Olaf Scholz vjerojatno neće promijeniti stav vlade o tom pitanju.

Njemačka savezna mrežna agencija mora donijeti preliminarnu odluku o certifikaciji Sjevernog toka 2 do 8. siječnja iduće godine, nakon čega će biti upućena na dvomjesečnu reviziju Europskoj komisiji, čije mišljenje neće biti obvezujuće, ali to tijelo može odgoditi proces još dva mjeseca, do 8. svibnja. Tek nakon toga će njemački regulator moći izdati dozvolu, sažima Bloomberg.

Izgradnja Sjevernog toka 2, plinovoda koji dovodi ruski plin preko Baltika u Njemačku i dalje u Europu, u potpunosti je završena 10. rujna. Za početak transporta plina plina, operater projekta – tvrtka Nord Stream, mora dostaviti certifikate o usklađenosti s tehničkim standardima njemačkoj upravi za rudarstvo.

Također, od njemačke savezne mrežne agencije treba dobiti registraciju kao neovisni operator. Ta agencija ne može zabraniti komercijalni transport plina, ali ako počne prije registracije, operator će biti kažnjen. Registracija je potrebna i radi usklađivanja s EU-ovom Direktivom o plinu.

You may also like