Mjere za suzbijanje virusa pritusnule cijenu nafte

Pandemija
Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su u ponedjeljak zbog slabe potražnje uslijed zaustavljanja aktivnosti u industriji i prestanka putovanja u sklopu nastojanja da se suzbije širenje pandemije koronavirusa.

Oslabljena potražnja zbog pandemije koronavirusa dolazi u vrijeme kada se naftno tržište suočava s neočekivanim ratom cijena između velikih proizvođača – Rusije i Saudijske Arabije, što je okončalo suradnju unutar OPEC+, a bareli su preplavili tržište.

Prezasićenost tržišta je toliko ekstremna da čak i regulatori u Teksasu po prvi put u posljednjih gotovo 50 godina razmatraju ograničenje proizvodnje. SAD planira poslati posebnog izaslanika za energetiku u Saudijsku Arabiju, koji bi u toj zemlji radio na stabilizaciji svjetskog tržišta nafte, priopćili su u petak američki dužnosnici.

Cijene nafte padaju već četvrti tjedan zaredom, a od početka godine su potonule više od 60 posto.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u petak cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica iznosila 28,57 dolara, što znači da je porasla 1,84 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan

You may also like

0 comments