Home Geopolitika Mjanmar i Bangladeš dogovorili da u dvije godine riješe povratak izbjeglih Rohindža

Mjanmar i Bangladeš dogovorili da u dvije godine riješe povratak izbjeglih Rohindža

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Mjanmar i Bangladeš dali su si u utorak dvije godine za rješavanje povratka približno 650.000 Rohindža koje su napustile Mjanmar od kraja kolovoza, bježeći od represivne kampanje mjanmarske vojske.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Obje zemlje su se složile u Naypyidawu, glavnom gradu Mjanmara, “oko dokumenta koji će morati ispuniti” izbjeglice, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova Bangladeša.

Nikakav datum dvije zemlje zasad nisu iznijele.

Za UN, ta je muslimanska većina bila žrtva “etničkog čišćenja”.

Pod pritiskom međunarodne scene, Mjanmar je obećao vratiti izbjeglice ako mogu dokazati da su ranije živjeli u Mjanmaru.

[/vc_column][/vc_row] Po priopćenju ministarstva vanjskih poslova Bangladeša, pet kampova mora se podignuti u državi Rahin, na zapadu Mjanmara, gdje je živjela velika većina Rohindža.

Bangladeš koji ima gotovo milijun izbjeglica Rohindža na jugoistočnoj granici u onome što je dana najveći kamp na svijetu, pritišče mjanmarsku vladu Aung San Suu Kyie da pokrene postupak povrata izbjeglica.

“U nadolazećim danima izbjeglice će moći početi registriranje. Postupak će moći početi”, objasnio je Muhamed Sufiur Rahman, veleposlanik Bangladeša u Mjanmaru.

Odbacio je međutim mogućnost povratka prvih Rohindža krajem siječnja kao što je bilo najavljeno. “To je nemoguće”, dodao je.

Brojne dobrotvorne udruge i diplomati ionako se pitaju hoće li se traumatizirane Rohindže pristati vratiti kućama. (Agencije)

Related Posts