Miužnieks pozvao poljsku da povučesporni zakon

Europski povjerenik za ljudska prava Nils Muižnieks pozvao je u utorak poljskog predsjednika Andrzeja Dudu da ne potpiše sporni zakon o javnim medijima, javljaju poljski mediji.

“Pozivam poljskog predsjednika da ne potpiše zakon o upravljanju javnim medijskim servisima i da sačuva neovisnost poljskog nacionalnog radija i televizije”, objavio je Muižnieks na svom Twitteru.  Povjerenik je zabrinut zbog problematičnog zakona koji poljske javne medije izravno stavlja pod kontrolu vlasti tako što joj daje ovlasti da postavlja i razriješuje članove nadzornih odobra i uprave.  Muižnieks poručuje da EU inzistira na potpunoj ekonomskoj i političkoj neovisnosti javnih servisa u zemljama članicama.

EU je posljednjih dana zaprijetila novoj poljskoj konzervativnoj i euroskeptičnoj vladi stranke Prava i pravde da će zbog zakona o javnim medijima Europska komisija staviti Poljsku pod poseban nadzor kao članicu u kojoj prijeti sustavna opasnost za pravnu državu.  Europska komisija će idući tjedan održati “orijentacijsku” raspravu o vladavini prava u Poljskoj, ali to još ne predstavlja prvi korak u eventualnom poduzimanju mjera protiv Varšave, obznanio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas. “Bit će to samo orijentacijska rasprava. To nije prvi korak predviđen mehanizmom prihvaćenim u ožujku 2014. godine”, rekao je Schinas, dodajući da će se o tome raspravljati kolegij povjerenika na svom prvom ovogodišnjem sastanku, u srijedu 13. siječnja.

Taj mehanizam predviđa pojačani dijalog s nekom zemljom članicom ako Komisija ocijeni da je posrijedi kršenje temeljnih prava. Ako zemlja ne odgovori u predviđenom roku na zahtjeve Komisije, ona može pokrenuti postupak za kršenje temeljnih europskih vrijednosti, a taj postupak na kraju može rezultirati prijedlogom da se toj članici oduzme pravo glasa. Mehanizam predviđa tri koraka: procjenu Komisije, nakon toga slijedi preporuka i na kraju prijedlog konkretnih mjera koje mogu biti poduzete. Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans uputio je 21. prosinca dva pisma poljskim vlastima vladi u kojima ih je pozvao da razmotre promjene spornih zakona o Ustavnom sudu i o medijima. Timmermans je izrazio zabrinutost zbog zakona o medijima prema kojem se imenovanje čelnika u javnim medijima povjerava ministarstvu financija. “Sloboda i pluralizam medija ključni su za pluralističko društvo u bilo kojoj zemlji članici koja poštuje zajedničke vrijednosti na kojima je Unija utemeljena”, napisao je Timmermans.

Drugo Timmermansovo pismo odnosi se na intervencije nove poljske vlade u imenovanju sudaca Ustavnog suda. I povjerenik za digitalno gospodarstvo Guenther Oettinger najavio je mogućnost da se protiv Varšave aktivira mehanizam koji nikada do sada nije korišten i to zbog povrede temeljnih vrijednosti Europske unije, pošto je poljski parlament donio zakon kojim se javni mediji stavljaju pod nadzor konzervativne stranke na vlasti. Schinas je rekao da Komisija od Varšave zasad još nije dobila odgovor na pisma koje je uputio potpredsjednik Timmermans.

You may also like

0 comments