Mitko Čavkov: Makedonija nije dobila pomoć Europske unije

Makedonski ministar unutrarnjih poslova Mitko Čavkov rekao je kako je Makedonija suočena sa velikim brojem izbjeglica sa Bliskog istoka i da se sa izbjegličkom krizom snalazi potpuno sama jer je izostala pomoć Europske unije. Istakao je kako je Makedonija pozvala grčke policijske strukture neka poduzmu neophodne mjere radi smanjenja propuštanja migranata, koje je u ovoj fazi nekontrolirano i ne odgovara kapacitetima Makedonije, prenose makedonski mediji.

“Mi sa naše strane razumijemo njihov problem sa izbjeglicama, ali nikako se rješenje problema ne može smatrati slanje po 5.000 do 6.000 migranata dnevno”, rekao je Čavkov. Veliki broj migranata, uglavnom iz Sirije nalazi se i na južnoj makedonskoj granici sa Grčkom, gdje čekaju prevoz do sjeverne granice i odatle preko Srbije žele nastaviti put do bogatijih zapadnoeuropskih zemalja.

Nastavlja se izbjeglička kriza koja se iz Makedonije širi na Srbiju. Do danas u podne, više od 5000 migranata prešlo je granicu Makedonije i ušlo u Srbiju. No iz Srbije dolazi sasvim druga slika od one mučne iz Makedonije gdje je policija tukla muškarca koji je u naručju držao bebu. U Miratovcu kraj Preševa smješteni su u šatorskom naselju, gdje im je pružena liječnička pomoć, te osigurana hrana i voda. Upravo su to one izbjeglice koje su bile u makedonskoj Gevgeliji i danima čekale da ih makedonska policija propusti dalje. Umorne izbjeglice u redovima strpljivo čekaju na izdavanje potvrda, a tamošnja policija radila je cijelu noć.

Za to vrijeme, u Njemačkoj se čini kako postoje oni koji ne žele izbjeglice. Naime, u njemačkom gradu Heidenauu nedaleko od Dresdena već dvije noći zaredom traju sukobi između desnih ekstremista i policije. Na poziv stranke krajnje desnice NPD, prosvjednici se bune protiv otvaranja centra za smještaj izbjeglica. Iako se u subotu ujutro situacija nakratko smirila, čim je pala noć sukobi su se nastavili. Ekstremisti su bacali kamenje, boce i petarde, policija je uzvraćala suzavcem. Njemačka novinska agencija DPA izvijestila je da će do 600 imigranata pronaći utočište u preuređenom skladištu.

You may also like