Mislav Miholek: Orban je bolno iskren, a Europa licemjerna

Viktor Orban jedan od onih političara s nepoderivom karizmom. Od 1989. nalazi se na mađarskom političkom nebu i jedan od vođa danas vladajuće stranke Fidesz, koja je krenula kao liberalni studentski pokret da bi završila kao jedna od specifičnih desnih stranaka u Europi koja ima svoju prepoznatljivu politiku koju je teško ugurati u politološki okvir.

Katastrofalna vladavina lijevog premijera Ferenca Gyurcsánya od 2006. do 2010., tj. mađarskog Zorana Milanovića, dovela je Mađarsku do ruba propasti i ekonomija se raspala, a dugovi porasli. Premijer Gyurcsány već je u jesen 2006. uhvaćen u priznanju kako mađarska ljevica sustavno laže o situaciji u zemlji i od tada ta mađarska ljevica izgubila je svaku šansu da ponovno osvoji vlast. Danas je pitanje u Mađarskoj hoće li vlast imati desni Fidesz ili tvrdodesni, neki bi čak rekli fašistički Jobbik.

Mađarska je jedna od onih zemalja koje su oduvijek znale što hoće i imaju dugotrajnu tradiciju ispunjavanja nacionalnih ciljeva. Kroz povijest, Mađarska je pod sobom imala Slovačku, pola Rumunjske (Erdelj), Vojvodinu, dijelove Austrije i Hrvatske (Međimurje, Baranja, Rijeka), a hrvatsko-mađarski državni brak od Pacte Convente do 29. listopada 1918. jedna je od burnijih državno-političkih veza. Nevjerojatna količina pokušaja izravnog podređivanja Hrvatske, ali i maštovitog domaćeg otpora. Zajedničkih devet stoljeća povijest ostavilo je dosta rana, ali i dosta radosti. Slovaci i Mađari primjerice i danas imaju vatrene odnose, daleko od idile.

Hrvatska i Mađarska, unatoč Milanovićevoj izolacionističkoj politici i pravnim natezanjima oko INA-e, stvarno nemaju nekih većih problema. Mađarska manjina u Hrvatskoj uživa jedan odličan položaj nasuprot drugim mađarskim manjinama u susjednim državama, a i hrvatska manjina u Mađarskoj također se nalazi u dobrom položaju, puno boljem nego npr. u Vojvodini.

Viktor Orban najavio je trećeg rujna da će graditi, ako zatreba, granični zid i prema Hrvatskoj. Europsku uniju iznenadio je bolno iskrenom izjavom da navala emigranata prijeti kršćanskim korijenima Europe i da Mađarska ne želi primiti emigrante. Broj kršćana u Mađarskoj iznosi oko 52%, a glasača Fidesza je oko 44%. Za razliku od dekristijaniziranog europskog Zapada, u Mađarskoj kršćanstvo igra određenu ulogu. Orban zastupa interese svoje glasačke baze.

Uostalom, to nije teško za shvatiti. Jedan od najvećih mađarskih junaka zove se Zrínyi Miklós. Poginuo je 7. rujna 1566. zapovijedajući posadom mađarske vojske u mjestu Siget, zaustavljajući tursku vojnu silu. Mađari ga obožavaju. Ovako usputno, mi ga zovemo Nikola Šubić Zrinski.

Danas Mađarska na sebe gleda na isti način kao 1566. Njezin je posao da zaustavi navalu iz Azije. Svi u Europi zapravo šute, jer njemački, švedski i engleski socijalni sustavi ne mogu podnijeti tolike emigrante, pa kao i u 16. stoljeću prljavi posao prepuštaju Mađarima, Hrvatima, Srbima, Makedoncima i drugim graničnim narodima. Babaroga Orban nema problema sa svojom ulogom.

*Autor je Milav Miholek, magistar teologije. Stavoi izrečeni u tekstu ne moraju odgovarati stavovima redakcije