Miro Kovač: Mandatar je iskusan čovjek iz poslovnog svijeta

Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a i Peđa Grbin, član Glavnog odbora SDP-a, analizirali su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” pregovore glavnih političkih aktera oko formiranja vlasti. Predstavnici Mosta odbili su gostovanje zbog, kako su objasnili, trenutačne situacije. Kovač nije kazao tko bi mogao biti novi mandatar, a Grbin se nada da ovaj to zna unatoč tome što to vjerojatno ne želi reći.

Kovač je tek kazao kako će se danas predsjednici Republike predstaviti nestranačkog mandatara. Sukladno tome očekujemo njenu odluku o tome da je ta osoba mandatar. Nakon toga ćemo krenuti u slaganje nove vlade, a potom predstaviti tu vladu Hrvatskom saboru. Ne mogu reći tko je ta osoba, rekao je Kovač. Dodao je samo da se najvjerojatnije radi o iskusnoj osobi, iz poslovnog svijeta. Mislim da će ispuniti sve one zahtjeve koje smo mi imali za vrijeme pregovora s Mostom i isto tako ispuniti očekivanja hrvatskih građana.

Na pitanje je li ta osoba dogovorena s Mostom ili je to zasad samo prijedlog HDZ-a, Kovač nije precizno odgovorio već je samo kazao da su noćas bili pregovori te moli sve da se dopusti predsjedniku HDZ-a i Domoljubne koalicije te predsjedniku Mosta da se o tome danas izjasne. Danas je važna odluka predsjednice da osoba koja bude predložena, doista i bude imenovana mandatarom. Onda će ta osoba dobiti 30 dana da predstavi Saboru novu vladu. To će biti pretpostavljam nakon blagdana, početkom iduće godine, izjavio je Kovač.

To što su predstavnici Mosta odbili doći Grbin smatra da dosta govori o njima. Nisu spremni dati odgovor hrvatskoj javnosti na dva pitanja – 1) tko su te osobe koje su vršile pritisak i tko su osobe na koje je vršen pritisak? Mi niti danas nemamo nikakvog pojma što je to bilo; 2) tko će biti mandatar za sastav vlade? Grbin je naglasio da povjerenje od predsjednice traži osoba s imenom i prezimenom, a ne stranka za osobu. Smiješno mi je da u danu kada se traži povjerenje za mandatara, da ta osoba još uvijek nije poznata javnosti. Volio bih znati tko bi sutra trebao biti na čelu države. A ja to ne znam, kao što to ne znaju niti hrvatski građani. Nadam se da gospodin Kovač zna bez obzira što to ne želi reći. Bilo bi lijepo da barem on to zna, rekao je Grbin.

U 10 dana, tvrdi Grbin, imali smo tri izjave gospodina Petrova – prije 10 dana rekao je da su za koaliciju Hrvatsku raste vrata su zatvorena; prije pet dana da su za Domoljubnu koaliciju vrata su zatvorena, a jučer za koaliciju Hrvatska raste. S obzirom na učestalost ne bi me iznenadilo da takvu izjavu čujemo i danas, ali pustimo to na stranu. Ovo djeluje kao jedna dobro izrežirana predstava. Ako je Petrov odlučio vratiti HDZ na vlast to je njegova odluka na koju on ima pravo. Samo onda nije trebao raditi ovaj cirkus 45 dana, već je to trebalo reći prvi tjedan i ako ništa drugo onda omogućiti toj vladi da počne raditi, rekao je između ostalog Grbin u emisiji “U mreži Prvog”.

You may also like

0 comments