Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u srijedu kako slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i dalje ima njegovo povjerenje unatoč zahtjevima medija i oporbe da odstupi jer ga optužuju za ugrožavanje granične arbitraže s Hrvatskom i za pogoršavanje rada diplomacije.

“Prema informacijama koje su mi u sadašnjem trenutku dostupne ministru Erjavcu i dalje mogu vjerovati. On i dalje može raditi svoj posao koji je vrlo intenzivan, ne samo na području arbitraže jer i na ostalim vanjskopolitičkim područjima pred sobom imamo mnogo velikih izazova”, kazao je Cerar prilikom posjeta međunarodnom poljoprivrednom sajmu Agra 2015. u Gornjoj Radgoni.

Najavio je da će vlada potkraj tjedna i konačno odlučiti o tome koji od diplomata čije je imenovanje na veleposlaničke dužnosti privremeno zaustavljeno zbog navodnih prekršaja pri uporabi proračunskih sredstava zaslužuju da budu postavljeni na novu dužnost.

Slovenski mediji navode da je među diplomatima čiji je novi mandat “zamrznut” zbog te “diplomatske afere” koja je dovela u pitanje Erjavčev autoritet i budući novi slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Aleksander Gržina. On je navodno prošao svu potrebnu proceduru da dođe na novo mjesto, pa i dobio agreman Hrvatske, ali još čeka na potpis predsjednika države Boruta Pahora koji je prijedlog vratio na razmatranje vladi.

U vezi s arbitražnim zapletom iz kojega je Hrvatska istupila nakon što su slovenski predstavnici bitno povrijedili proces arbitraže Cerar je rekao kako zadnje priopćenje arbitražnog suda govori da će se taj proces unatoč svemu nastaviti i da će se sud popuniti s dva nova arbitra.

Related Posts