Miro Cerar bi mogao odgovoriti već danas

Slovenski premijer Miro Cerar još nije odgovorio na poziv hrvatskog premijera Zorana Milanovića da se sastanu bilo u Hrvatskoj bilo u Sloveniji, nakon što je Hrvatska donijela odluku o izlasku iz granične arbitraže, ali će to učiniti još danas, javila je Slovenska televizija koja se poziva na Cerarov kabinet.

Navodi kako nije vjerojatno da će Cerar u odgovoru odustati od već poznatog stajališta Slovenije da postupak arbitraže treba nastaviti unatoč hrvatskom stajalištu i da proces treba rezultirati za obje strane obvezujućom presudom. Milanović je u petak pozvao slovenskog kolegu Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred “odgovarajući međunarodni forum”, nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma zbog skandala slovenske strane.

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, “imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u”, priopćila je vlada. Predsjednik hrvatske vlade predlaže da na sastanku rasprave “buduće zajedničke korake u iznošenju našeg bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum”.

Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice. Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacij

You may also like

0 comments