Mirno trgovanja na svjetskim burzama u smiraj tjedna

Azijski indeksi u rekordima
Na burzama u petak se trguje mirno jer nema vijesti koje bi mogle dodatno značajnije pokrenuti ulagače.

U isto vrijeme se MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, kreće oko najviših razina u povijesti.

Azijski su ulagači suzdržani jer im nedostaju smjernice s Wall Streeta, s obzirom da se jučer u SAD-u zbog Dana zahvalnosti nije radilo. Podršku tržištima pruža nada ulagača da će se gospodarstva u regiji oporaviti nešto brže nego zapadna. Jutros je, primjerice, objavljeno da je dobit kineskog industrijskog sektora u listopadu porasla više od 28 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Međutim, daljnje brzo širenje koronavirusa u SAD-u i Europi te restriktivne mjere u mnogim zemljama usporit će oporavak tih gospodarstava, pa se postavlja pitanje koliko će to utjecati na izvoz azijskih kompanija u te zemlje.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u Europi. Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje stagnacija Crobexa, koji su na putu dobitaka četvrti tjedan zaredom, a ulagači će pratiti kretanja na svjetskim burzama, situaciju u vezi širenja koronavirusa i domaće gospodarske pokazatelje. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago ojačala.

Cijene su nafte, pak, na američkom tržištu pale i jutros, drugi dan zaredom, jer bi zbog ‘lockdowna’ u mnogim zemljama mogla oslabiti potražnja, dok se, s druge strane, neki proizvođači nafte ne pridržavaju dogovora o ograničavanju proizvodnje. Na američkom je tržištu cijena barela pala 1,4 posto, na 45,07 dolara, dok je na londonskom tržištu porasla 0,25 posto, na 47,80 dolara.

You may also like

0 comments