Mirko Tuš optužen za primanje mita

Slovensko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv vlasnika trgovačkog lanca “Tuš” Mirka Tuša, a sumnjiči ga za davanje mita nekadašnjem direktoru državne agencije za telekomunikacije koji je omogućio da telekomunikacijska tvrtka “Tušmobil” u vlasništvu Tuša dobije frekvenciju za UMTS telefoniju bez ikakve naknade državi.

Sud u Ljubljani potvrdio je u srijedu da je Tuševa žalba na optužnicu odbijena, pa bi uskoro trebalo početi suđenje. Uz Mirka Tuša, nekoć najbogatijeg Slovenca čija se imovina još procjenjuje na više od 100 milijuna eura, optužen je i bivši direktor državne regulatorne agencije za telekomunikacije Tomaž Simonič. Navodno je Simonič odobrio Tušmobilu besplatnu državnu frekvenciju za mobilnu telefoniju u zamjenu za stan u Piranu vrijedan 80.000 eura koji mu je kupio bogati poduzetnik.

Bude li osuđen, Tuš bi mogao dobiti najviše 5 godina zatvora, koliko je zakonom zapriječeno za davanje mita, a Simonič na osam godina jer je primanje mita u slovenskom zakonu okvalificirano kao teže kriminalno djelo. Navodi iz optužnice dogodili su se 2006. i 2008., u doba kad je na čelu vlade bio sada oporbeni prvak Janez Janša, a vlada koja ga ke naslijedila je zbog sumnji u manipulacije oko frekvencija smijenila Simoniča s mjesta direktora agencije.

Uz davanje mita, Tuš je optužen i zbog zloporabe gospodarskog položaja. Tvrtku Tušmobil poduzetnik je prošle godine prodao kompaniji Telemach za 120 milijuna eura, kako bi se domogao likvidnih sredstava za svoju glavnu trgovačku djelatnost koja je zadnjih godina slabila.

You may also like