Minsk, sumnjičavost prema rezultatima dogovora

Nakon dugih pregovora u Minsku ruski predsjednik Putin je objavio da je postignut sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine. Ali, treba biti oprezan, smatra Ingo Mannteufel.

Neke stvari su još nejasne nakon što je u bjeloruskom Minsku završio summit njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Rusije, Francuske i Ukrajine, Vladimira Putina, Francoisa Hollandea i Petra Porošenka, nakon dugog noćnog pregovaračkog maratona. Kao prvi se nakon završetka pregovora oglasio ruski predsjednik Putin na kratkoj konferenciji za novinare. Pritom je objavio da su sukobljene strane dogovorile primirje u istočnoj Ukrajini od 15. veljače. To su kasnije potvrdili i njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Hollande. Kraj borbi i ubijanja na istoku Ukrajine bio bi bez sumnje dobar rezultat, ali s obzirom na oskudne informacije o najnovijem sporazumu sumnjičavost je više nego opravdana. Jer, izgleda da ovaj drugi sporazum – Minsk II – ne ide puno dalje nego prvi sporazum iz Minska, koji je sklopljen u rujnu 2014. godine. I tada je bio dogovoren prekid vatre i povlačenje teškog oružja, ali to primirje se nikad stvarno nije poštivalo.

U međuvremenu su pobunjenici koje podupire Rusija svojim vojnim ofenzivama odvojili dodatna područja na svim bojišnicama. Trenutno je u žarištu borbi važno logističko željezničko čvorište Debalcevo. Njega su navodno okružili separatisti, ali ukrajinske vladine trupe ga sigurno neće predati bez borbe. Uza sav oprez, s obzirom na malo poznatih pojedinosti o sporazumu, ostaje velika sumnja hoće li se prekid vatre dogovoren za 15. veljače stvarno poštivati. Jer, svaki dogovor prekida vatre ima izgleda na uspjeh samo ako demilitariziranu zonu između sukobljenih strana budu dovoljno nadzirale neutralne snage. U suprotnom je velika vjerojatnost da će borbe biti nastavljene.

Može se očekivati da će francuski predsjednik Hollande i njemačka kancelarka Merkel drugim predsjednicima država i vlada Europske unije na summitu u Bruxellesu priopćiti svoje dojmove o noćnim pregovorima s Putinom i Porošenkom. Ako se sumnje potvrde da ni Minsk II ne znači kraj prolijevanja krvi, ne može se isključiti da će, unatoč dugim diplomatskim pregovorima, EU ponovo morati raspravljati o daljnjim sankcijama ili možda i o isporukama oružja Ukrajini.

You may also like