Home Europska unija Ministrica zaštite okoliša Danske odstupit će s funkcije

Ministrica zaštite okoliša Danske odstupit će s funkcije

by Agencije

Danska ministrica za zaštitu okoliša i sigurnost hrane Eva Kjer Hansen u subotu je izjavila da će odstupiti s ministarske funkcije zbog gubitka potpore u parlamentu kako ne bi bila zapreka manjinskoj vladi oformljenoj prije samo osam mjeseci.

Konzervativci, jedni od koalicijskih partnera vladajuće Laburističke stranke, poručili su da više ne mogu podržavati Hansen koja je optužena da je krivo izvijestila parlament o posljedicama niza poljoprivrednih reformi na okoliš.

Premijeru Larsu Lokkeu Rasmussenu sada preostaje ili zamijeniti Hansen ili sazvati prijevremene izbore, ako procijeni da više ne uživa potporu konzervativaca.

Kjer Hansen postala je metom kritika nakon što je iznijela netočne podatke o potencijalno štetnim učincima za okoliš u paketu za poljoprivredni sektor usvojenom u prosincu koji je dopustio veće korištenje umjetnih goriva. Paket su kritizirale i oporbene stranke lijevog centra.

Rasmussenovi liberali desnog centra imaju samo 34 od 179 mjesta u parlamentu. Potporu im daju konzervativci sa šest zastupnika, Danska narodna stranka s 37 i Liberalni savez s 13 mjesta – te uživaju minimalnu većinu od samo jednog zastupnika. Premijer će sljedećih dana razgovarati s čelnicima koalicijskih stranaka i odlučiti u kojem će smjeru ići njegova odluka.

Related Posts