Ministri vanjskih poslova u Amsterdamu o migrantskoj krizi

Ministrima vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u subotu su se u Amsterdamu pridružili i njihovi kolege iz kandidatskih zemalja kako bi razgovarali o izbjegličkoj krizi u trenutku kada se očekuje dolazak velikog broja ljudi zbog borbi u sirijskom gradu Alepu.

Na sastanak su pozvani ministri iz kandidatskih zemalja Turke, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije. Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn upozorio je na stvaranje negativnog raspoloženja prema izbjeglicama u Europi. “Europa ne smije izgubiti obraz”, upozorio je Asselborn. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je da zatvaranje granica nije rješenje. “Ne mislim da je to rješenje. Mi moramo djelovati ujedinjeno jer upravljanje priljevom migranata i izbjeglica može nas više ujediniti nego razjediniti”, rekla je Mogherini. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da se vanjska granica mora braniti na jugu, a ako Grčka to ne želi ili neće, onda se treba okrenuti Makedoniji i Bugarskoj.

“Mislim da na južnim granicama nema obrane, granica nije zaštićena. Ako Grčka nije spremna ili ne može kontrolirati schengensku granicu i ne prihvaća nikakvu pomoć iz EU-a, onda nam treba druga obrambena crta, a to su očito Makedonija i Bugarska”, rekao je Szijjarto. Povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn rekao je da se na nacionalnoj razini ne može postići rješenje izbjegličke krize. “Nema nacionalnog rješenja za izbjegličku krizu. To bi izazvalo domino-efekt. Moramo izbjeći situaciju da kandidatske zemlje na zapadnom Balkanu ne postanu neka vrsta parkirališta za izbjeglice”, rekao je Hahn, dodajući da će Europa uvijek imati probema ako ne zaštiti vanjske granice.

Hahn je podsjetio Tursku na njezinu zadaću u okviru međunarodnog prava da prihvati tisuće sirijskih izbjeglica blokiranih na njezinoj granici nakon bijega od ofenzive režimske vojske podržavane ruskim zrakoplovstvom. “Ženevska konvencija kojom se određuje da se mora prihvatiti izbjeglice još je uvijek na snazi”, izjavio je. Turska je zatvorila granični prijelaz Oncupinar, južno od turskog grada Kilisa, preko kojega se u petak nije moglo ni ući ni izaći.

Po najnovijim brojkama UN-a, 20.000 osoba okupilo se već sa sirijske strane tog graničnog prijelaza dok je prema procjenama režimska ofenziva u pokrajini Alep, na sjeveru Sirije, uz podršku više od tisuću zračnih napada, natjerala od ponedjeljka gotovo 40.000 civila na bijeg iz njihovih domova. Europski ministri vanjskih poslova, koji su u petak i subotu u Amsterdamu, trebali bi iskoristiti prisustvo turskog kolege Mevluta Cavusoglua kako bi mu prenijeli zabrinutost oko sudbine tih izbjeglica.

You may also like

0 comments