Ministri vanjskih poslova EU u petak u Bratislavi

Odnosi Europske unije s Turskom, provedba sporazuma iz Minska i borba protiv radikalizacije i terorizma bit će glavne teme dvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a koji počinje u petak poslije podne u Bratislavi, najavili su po dolasku na skup slovački šef diplomacije Miroslav Lajčak i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini.

“Danas ćemo razgovarati o Turskoj kao prvoj točki dnevnog reda, a potom ćemo sutra imati sastanak s turskim ministrom (za europske poslove) Omarom Celikom”, rekao je Lajčak novinarima.

Kazao je kako nije normalna situacija da su se Europska unija i Turska, nakon što je EU izrazila “snažnu solidarnost” s turskim vodstvom nakon neuspjelog puča, udaljile umjesto da su se približile. “Turska je važan partner i moramo razjasniti što želimo od Turske … nadam se da ćemo nakon sutrašnjeg sastanka imati normalniju atmosferu”, rekao je slovački ministar naglasivši da je ključno pitanje za Tursku i dalje protuteroristički zakon a da on osobno nije za prekid pregovora između Europske unije i Turske, na što su pozivali neki europski političari.

“Radi se o prvom sastanku svih europskih ministara vanjskih poslova s turskom stranom nakon dramatičnih događaja kada je pokušan puč. To će biti prigoda da se uputi zajednička europska poruka o tome” što dalje očekujemo od Turske, rekla je novinarima Mogherini.

“Moramo dati potporu turskim vlastima kada se radi o pokušaju puča, ali ona mora biti uravnotežena s našim zahtjevima za poštivanjem ljudskih prava i pravne države u Turskoj”, rekao je talijanski šef diplomacije Paolo Gentiloni.

Tradicionalni neformalni sastanak europskih ministara vanjskih poslova, kolokvijalnog naziva Gymnich po njemačkom dvorcu u kojem je održan prvi takav skup pod njemačkih predsjedanjem 1974., jedan je od prvih važnijih političkih događanja u okviru slovačkog predsjedništva, prvog nakon što se zemlja priključila Uniji 2004., a uoči onog važnijeg, sastanka na vrhu EU-a 16. rujna.

Ministar Lajčak, domaćin skupa zajedno s Mogherini, rekao je, kada se radi o poštivanju dogovora iz Minska o zaustavljanju sukoba u Ukrajini, da u posljednjih godinu dana nije bilo većeg napretka. Problem je, smatra on, različita interpretacija dogovora na strani Kijeva i Moskve. “Dok postoje različite interpretacije nema izgleda za napredak. Želio bih da postoji jedna jedinstvena interpretacija i da se zna tko treba učiniti koji korak”.

Ministrima EU-a među kojima je i hrvatski šef diplomacije Miro Kovač pridružuju se u subotu i ministri iz zemalja kandidata – Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Turske, a tema razgovora bit će borba protiv terorizma i zajednički izazovi uključivo prevenciju radikalizacije. “Dok se prošle godine govorilo najviše o izbjegličkoj krizi, ove godine ključne su teme borba protiv terorizma i radikalizacije”, najavila je Mogherini.

Ipak, Italiju i dalje brine upravo dolazak izbjeglica kojih svaki dan ima sve više koji pokušavaju doći iz Afrike do talijanskih obala. To je “temeljno pitanje”, rekao je Gentiloni, kao i ono o poštivanju dogovora Europske unije i Turske o zaustavljanju migranata za što je Europa zauzvrat obećala ukidanje viznog režima.

Novinarima se po dolasku obratio i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, rekavši da je prvi puta na Gymnichu, i da ima važnu poruku: “Britanija je možda odlučila napustiti Europsku uniju, ali ne i Europu. Britanska vlada i premijerka Theresa May žele suradnju na polju europske vanjske politike i europske obrambene i sigurnosne politike “.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se neformalno svakih šest mjeseci u zemlji članici koja predsjeda Unijom. Sastanci Gymnicha obično na dnevnom redu imaju one teme koje će biti stavljene na dnevni red Europskog vijeća.

You may also like