Ministri vanjkih poslovan NATO-a na sastanku uživo

Prvi puta od početka pandemije

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u utorak u Bruxellesu prvi put licem u lice u više od godinu dana. Ministri se trebaju pripremiti za predstojeći samit i raspraviti niz prijedloga za reformu vojnog bloka. Novi američki državni tajnik Antony Blinken prvi put će sudjelovati na sastanku ministara NATO-a, a njegov posjet Europi mogao bi pomoći obnovi transatlantskih odnosa koji su se zaoštrili u prethodnoj američkoj administraciji.

Zbog pandemije koronavirusa, ministri vanjskih poslova NATO-a posljednji put su se susreli uživo u studenom 2019. Sastanak traje do srijede, a saveznici bi u utorak trebali razgovarati o budućnosti njihove misije u Afganistanu, ali se ne očekuje odluka o tome.

Sve oči uprte su u Washington jer predsjednik Joe Biden treba odlučiti hoće li Sjedinjene Države u idućih nekoliko tjedana napustiti ratom razorenu zemlju prema dogovoru s talibanima ili će ostati ondje.

“Sve opcije su na stolu i nije donesena konačna odluka”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak na konferenciji za medije uoči sastanka.

“Snažno podupiremo napore za ulijevanje svježe energije u mirovni proces”, dodao je Stoltenberg.

Oko 10.000 vojnika NATO-a ili partnerskih zemalja trenutačno obučavaju afganistanske sigurnosne snage. Kad je afganistanska misija još bila borbena, bilo ih je 100.000. Ipak, zbog visoke razine nasilja povlačenje bi moglo dodatno destabilizirati zemlju i ugroziti stratešku prednost osvojenu u dva desetljeća intervencije NATO-a.

You may also like