Ministri u srijedu, fokus smanjenje deficita

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je u ponedjeljak da se mora smanjiti ogroman proračunski deficit istaknuvši kako je bitno da se kreće u taj proces. “Vjerovnicima je apsolutno u interesu da smanjimo deficit koji je ogroman. Moramo smanjiti proračunski deficit koji je ogroman ove godine, a bitno je i da se kreće u taj proces”, rekao je Karamarko u središnjici HDZ-a upitan kako nakon sastanka mandatara Tihomira Oreškovića s bankarima i financijašima u austrijskom Kitzbuehelu gleda na poruke vjerovnika o potrebi smanjenja javnog duga, uz zaštitu aktualne monetarne politike.

Istaknuo je važnost Oreškovićevih razgovora u Kitzbuehelu, upitavši tko je kada dosadašnjeg premijera Zorana Milanovića zvao na takve razgovore. Milanovića nisu ozbiljno doživljavali, a ovo je ozbiljan znak i poruka Hrvatskoj, ustvrdio je. Karamarko nije želio komentirati upit jesu li poruke vjerovnika “hladan tuš” za Most, otkud su dolazili zahtjevi za promjenom monetarne politike, kazavši kako je o tome prerano razgovarati bez mandatara Oreškovića i predstavnika Mosta.

Naglasio je da i mandatar Orešković u razgovorima s kanddiatima za ministre inzistira upravo na uštedama i smanjenju rashodovne strane proračuna. Zastupnik Mosta Ivan Kovačić izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da će mandatar Tihomir Orešković dostaviti Mostu mišljenje o njihovim kandidatima za ministarska mjesta, o čemu će u utorak raspravljati Nacionalno vijeće stranke, a svi prijedlozi bit će poznati do srijede. “Ministri nisu utvrđeni, samo su kandidati Mosta otišli na razgovor s mandatarom pa čekamo povratnu informaciju sutra na Nacionalnom vijeću, gdje ćemo dalje raspravljati o tome. Mislim da bi se do srijede trebali znati svi prijedlozi za ministarska mjesta”, rekao je Kovačić novinarima u Saboru. O tome tko je sve bio na razgovoru s mandatarom nije želio govoriti, no poručio je kako za sada nitko od kandidata nije potvrđen kao budući ministar.

Kovačić je rekao da kandidatima Mosta koji su predloženi mandataru nije glasnogovornik stranke Nikola Grmoja, kojega se spominjalo kao mogućeg ministra unutarnjih poslova. “Nikola do sada nije bio kandidat i za sada ostaje kao dogradonačelnik u Metkoviću”, rekao je.

Kovačić je potvrdio kako je na sjednici predstavnika saborskih klubova u ponedjeljak dogovoreno da se rasprava o imenovanju premijera i ministara u petak neće ograničavati samo na klubove, već će svaki zastupnik moći raspravljati o toj temi.

On se nada da zastupnici neće odugovlačiti i da ih se neće svih 151 javiti za riječ, te ističe kako će se o novoj Vladi glasovati prije isteka 30-dnevnog roka koji je mandataru dala predsjednica Republike. “Ako se rasprava i prebaci u subotu, mislim da ne postoji razlog da se dalje otegne, izglasavanje premijera i Vlade će sigurno biti obavljeno prije isteka bilo kakvog roka”, rekao je Kovačić.

Potvrdio je da su klubovi, ovisno o broju zastupnika, podijelili mjesta predsjednika i potpredsjednika saborskih radnih tijela, od čega su Mostu pripala tri predsjednička i dva potpredsjednička mjesta. “U fazi smo dogovora, a naši su prijedlozi odbori za Ustav, zdravstvo i regionalni razvoj”, dodao je.

O imenima ljudi koji će voditi odbore Most će još raspravljati, a Kovačić je potvrdio kako je jedan od kandidata za potpredsjednika Sabora Mostov Robert Podolnjak.

You may also like

0 comments