Ministri ne očekuju recesiju zbog korona virusa

Horvat
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da ga brine situacija vezana uz pojavu koronavirusa odnosno kako će ona utjecati na gospodarstvo, no ne očekuje recesiju

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade, Horvat je izjavio da će epidemija koronavirusa utjecati na gospodarstvo, no koliko točno nije moguće reći jer je još prerano da bi se dobile konkretne brojke.

“Mi već u prva dva mjeseca vidimo da nam izvozna inicijativa opada. Kakvu će represiju donijeti glede turističke sezone i to ćemo vidjeti relativno brzo. Ono što je činjenica, mi u 2020. ne očekujemo recesiju”, kazao je Horvat.

Na pitanje može li Svjetska banka pomoći, kao što je i do sada bilo u slučajevima epidemija koje utječu na gospodarstvo, Horvat je rekao da su već razgovarali sa Svjetskom bankom, a planiraju i u pauzi neformalnog sastanka EU ministara odgovornih za konkurentnost, koji će se u Zagrebu održati 19. i 20. ožujka, organizirati radni ručak na kojem bi Svjetska banka prezentirala mogućnosti, odnosno mehanizme koji mogu pomoći smanjiti utjecaj koronavirusa na ukupno europsko i svjetsko gospodarstvo.

Kako se Hrvatska bori s koronavirusom i kako se priprema s obzirom na dramatične brojeve koji dolaze iz Italije, u emisiji “U mreži Prvog” govorili su ministar zdravstva Vili Beroš, zamjenica ravnatelja za javno zdravstvo dr. sc. Ivana Pavić Šimetin te pročelnica za zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. sc. Đulija Malatestinić koja je i predsjednica Stožera za zarazne bolesti.

Ministar Beroš kazao je da se broj oboljelih nije promijenio u odnosu na jučerašnji dan. Naglasio je da je potvrđeno 10 slučajeva zaraze koronavirusom. Pet slučajeva je u Rijeci, tri su u Zagrebu te dva u Varaždinu.

Beroš je kazao da su u tijeku 272 testiranja te da 10-ak još nije dovršeno.

Najavio je da će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja koronavirusa, ali da je to samo administrativna mjera te da se ne odnosi na zatvaranje škola.

Rekao je da je u Italiji jutros povećan broj osoba koji boluju od koronavirus te da se epidemiološka situacija ondje i dalje pogoršava.

Pavić Šimetin kazala je da epidemiološka služba u Hrvatskoj ima 24-satna dežurstva te da Hrvatski zavod za javno zdravstvo za svaku situaciju koja zahtijeva specifične preporuke i specifična postupke pokušava izraditi posebne naputke.

Kazala je da se na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo mogu naći sve relevantne i važne informacije koje zanimaju građane. Pavić Šimetin ističe da su uveli još dva dodatna telefonska broja koji su dostupni građanima od 8 do 22 sata radnim danom te vikendom od 8 do 14 sati. Brojevi su 091 4683032 i 099 4683001.

Beroš je istaknuo da je Hrvatska nastojala biti korak ili dva ispred bolesti te da smo se dobro pripremili za dolazak koronavirusa u Hrvatsku.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj 2600 osoba pod nadzorom što je rezultiralo dobrom epidemiološkom slikom, jer u deset dana samo je deset oboljelih, te da može reći da je epidemiološka situacija vrlo povoljna.

– Nastojali smo ništa ne prepustiti slučaju, biti promišljeni, organizirani i pokazati svoju volju i da se nosimo na najbolji mogući način, rekao je Beroš.

Malatestinić ističe da je situacija još pod kontrolom, jer su u Rijeci svi slučajevi zaraženih pripadnici šire obitelji. Dodala je da su tri osobe i dalje u bolnici te imaju temperaturu, ali s blagim simptomima. Ostali su članovi obitelji u samoizolaciji bez ikakvih znakova bolesti. Istaknula je da je u Primorsko-goranskoj županiji 430 osoba pod nadzorom.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja koronavirusa, ali da je to samo administrativna mjera te da se ne odnosi na zatvaranje škola.

Dodaje da je potrebno naglasiti da je klinička slika bolesnika zaraženih koronavirusom zadovoljavajuća te nema potrebe za raspodjelom zdravstvenih radnika, ali da Hrvatska treba biti spremna i za tu mogućnost.

Pavić Šimetin je istaknula da samoizolaciju izriče dežurni epidemiolog te da se potpuno treba držati njegovih uputa.

– Važno je da se pri ulasku u Hrvatsku iskreno i temeljito kaže graničnom policajcu gdje ste bili i gdje ste putovali posljednjih 14 dana kako bi se mogao taj lanac postupanja pokrenuti, kazala je.

Beroš je istaknuo da se u užem kabinetu Vlade svakodnevno komunicira o širenju koronavirusa.

Horvat je kazao i da ga ‘jako’ brine ova situacija, kao i poduzetnike, koji već sada vide određeni negativni utjecaj.

“U ovom trenutku pripremamo izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja kojim želimo stvoriti prijelazni period ako dođe do pada gospodarskih parametara tijekom 2020. Stvorit ćemo jedan grace period od otprilike tri godine unutar kojeg svi korisnici poticajnih mjera neće morati vraćati dio tih sredstava do trenutka dok se svi parametri, prvenstveno gospodarski, ne samo u Hrvatskoj nego na razini Europe, ne poprave i dođu u neku stabilnu fazu rasta”, pojasnio je Horvat.

Rekao je i kako će danas, nakon sjednice Vlade, razgovarati s europskim povjerenikom za unutarnje tržište Thierryem Bretonom te dati hrvatskoj javnosti pravovremenu informaciju što i kako dalje unutar predsjednja Hrvatske vijećem EU. Formalni i neformalni sastanci, kako je kazao, događat će se na mjesečnoj razini, a hrvatska i europska javnost bit će pravovremeno informirane.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je u razgovoru za Večernji list od četvrtka da se turizam može vrlo brzo oporaviti čim se zaustavi epidemija koronavirusa

‘Čim se virus zaustavi, mi se vrlo brzo možemo oporaviti… jer mnogi gosti su na dva-tri sata udaljenosti automobilom, pa možemo brzo dobiti turiste ako se situacija počne smirivati’, kazao je Cappelli, navodi dnevnik.

‘Situacija se mijenja iz dana u dan, a Uskrs je za više od mjesec dana, te ćemo pratiti situaciju kako će se odvijati. U prvom tromjesečju ostvarujemo pet posto prihoda, tako da ne očekujemo veliki utjecaj na ukupan rezultat. I dosad smo imali trend last minute bukinga, odnosno situacije u kojima se u svibnju obavljaju rezervacije za srpanj i kolovoz’, rekao je ministar.

No, zaključio je da će se krajnji rezultat turističke godine znati tek u siječnju 2021.

‘U siječnju ove godine su, primjerice, kineski turisti ostvarili 26 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec lani, dok je u veljači zabilježen pad, što je očekivano s obzirom na situaciju i na to da su brojne aviolinije prema europskim destinacijama iz Kine stopirane’, kaže Cappelli.

Trenutačnu situaciju vezanu uz koronavirus ocijenio je specifičnom, rekavši da se ‘poduzimaju određene mjere prevencije kako bi se građanima omogućila sigurnost, kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama Europske unije’, donosi Večernji list.

You may also like

0 comments