Ministri iz eurozone i konačno odbili Grčku

Ministri financija eurozon odbili su u subotu produljenje za nekolio tjedana programa financijske pomoći Grčkoj, koji istječe u utorak i nakon toga odlučili nastaviti sastanak bez grčkog ministra financija Janisa Varufakisa kako bi raspravljali o mogućim posljedicama po eurozonu ako Grčka bankrotira. “Nastavit ćemo sastanak bez našeg grčkog kolege”, rekao je predsjednik eurozone Jeroen Dijsselbloem nakon što je prekinut sastanak euroskupine, koji je bio sazvan prije nego što je Grčka najavila referendum o posljednjoj ponudi kreditora.

Dijsselbloem je rekao da je Grčka prekinula pregovore s vjerovnicima i sadašnji program pomoći istječe u utorak 30. lipnja. Euroskupina, ali sa 18, a ne 19 ministara financija nastavit će sastanak kako bi raspravljala o posljedicama te odluke. Grčka treba 30. lipnja uplatiti MMF-u 1,6 milijardi eura. Ako ne plati taj dug prijeti joj opasnost od kaosa i izlaska iz eurozone. Dijsselbloem je rekao da su ostale zemlje članice koje dijele zajedničku valutu “odlučni zadržati snagu i vjerodostojnost eurozone”. U zajedničkoj izjavi koju je prihvatilo 18 ministara financija kaže se da je Grčka “jednostrano prekinula pregovore kasno navečer 26. lipnja.” “Europskupina podsjeća na znatne financijske transfere i pomoć tijekom proteklih godina. Euroskupina je bila otvorena do posljednjeg trenutka podržati grčki narod kroz nastavak programa koji je orijentiran prema rastu”, kaže se u izjavi i dodaje da su “vlasti eurozone spremne učiniti sve što je potrebno kako bi osigurali finacijskiu stabilnost u eurozoni”.

Grčki premijer Aleksis Cipras objavio je u subotu rano ujutro da će grčki glasači na referendumu 5. srpnja odlučiti o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj. Vjerovnici su zauzvrat zatražili da Grčka prihvati i provede reforme mirovinskog i poreznog sustava, a Cipras, koji je pobijedio na izborima u siječnju obećanjima o odustajanju od štednje, taj je zahtjev nazvao “ucjenom”. U Ateni je u subotu u grčkom parlamentu započela rasprava o organizaciji referenduma, a premijer Cipras je dočekan gromoglasnim pljeskom zastupnika Sirize, dok se oporba pita je li referendum uopće ustavan.

You may also like