Home Ekonomija Ministri: Brexit bi bio gubitak za cijelu Europsku uniju

Ministri: Brexit bi bio gubitak za cijelu Europsku uniju

by Agencije

Ako se glasači na referendumu 23. lipnja odluče za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, bio bi to gubitak za cijeli blok, izjavilo je u ponedjeljak više ministara vanjskih poslova zemalja članica.

“Ako birači glasaju za Brexit, izgubit ćemo više nego samo jednu zemlju. Bez britanske povijesti i tradicije, Europa bi bila značajno siromašnija”, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier.

Prema talijanskom šefu diplomacije Paolu Gentiloniju, europska vanjska politika djelomično crpi snagu iz “iscrpnih globalnih britanskih prognoza”, dok austrijski ministar Sebastian Kurz tvrdi da bi Brexit imao “velike negativne posljedice”.

Prema njegovim riječima, Unija bi bez Britanije bila gora ne samo u područjima gospodarstva, vanjskih poslova i obrane, već i u ideološkom smislu, pojašnjavajući da se Britanija nikada nije libila ukazivati gdje blok 28-orice ide u krivo. “Trebamo zemlje koje imaju hrabrosti reći i djelovati ako nešto ne ide dobro”, rekao je Kurz. Luksemburški ministar vanjskih poslova britanske je glasače upozorio da izlaskom iz EU-a “ne bi ostvarili nikakvu gospodarsku, političku ili kulturnu prednost”.

Francuski ministar Jean-Marc Ayrault smatra da “britanski narod ima vrlo veliku odgovornost prema vlastitoj zemlji, svojim interesima, ali isto tako i prema EU”. Španjolski kolega Jose Manuel Garcia-Margallo, međutim, u mogućem Brexitu ne vidi “početak kraja EU-a” i smatra da bi se financijska tržišta vrlo brzo stabilizirala. Slovački kolega Miroslav Lajčak je kazao da “kakav god ishod bude bio, Europska unija će biti drugačija”.

Kampanja za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji je u ponedjeljak, kako se čini, dobila novi zamah te je funta osnažila 2,4 postu u odnosu na dolar što je najveći porast u jednom danu od prosinca 2008., a indeks dionica FTSE-100 porastao je za tri posto, javljaju agencije.

Britanci izlaze 23. lipnja na referendum na kojemu će odlučiti hoće li njihova zemlja ostati dio EU-a, što je odluka s dalekosežnim posljedicama na politiku, gospodarstvo, obranu i diplomaciju u Britaniji ali i u ostatku Unije.

I dok su prošlotjedne ankete išle u prilog Brexita, tri ankete javnog mišljenja provedene nakon ubojstva zastupnice Jo Cox, koje je šokiralo Britaniju, pokazuju da je kampanja za ostanak dobila novi zamah. Reuters piše da je uočljiv preokret i da bi se taj strašni zločin mogao pokazati odlučujućim čimbenikom prilikom glasovanja koje će odrediti ulogu zemlje u svjetskoj trgovini i odlučiti o budućnosti europskog bloka.

Na ‘online’ kladionici Betfair, vjerojatnost ostanka Britanije u EU porasla je sa 60-67 posto u petak na 74,6 posto u ponedjeljak.

Više proizvođača automobila, poput Jaguar Land Rovera, Toyote, BMW-a i Vauxhalla, izdalo je priopćenja u kojima pozivaju za ostanak u EU. U Uniji bi rado ostala i engleska profesionalna nogometna Premijer liga.

Related Posts