Egipatske vlasti “ubrzano rade” na lociranju hrvatskog taoca Tomislava Salopeka kojeg je oteo egipatski ogranak džihadističke skupine Islamske države (IS) i prijeti mu pogubljenjem, objavilo je u petak egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Informacija je objavljena dok raste zabrinutost za sudbinu Tomislava Salopeka, zaposlenika francuske tvrtke, s istekom ultimatuma te radikalne sunitske skupine koja je u srijedu zaprijetila da će ga pogubiti za 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi muslimanske žene iz zatvora. “Ne štedimo napore kako bismo pronašli taoca i zajamčili mu sigurnost. Ubrzano radimo kako bismo locirali mjesto na kojemu je zatočen”, izvijestilo je egipatsko ministarstvo nakon susreta hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić s kolegom Samehom Šukrijem u Kairu a prenosi France presse.

Njemačka agencija dpa piše da je neimenovani izvor iz egipatske policije kazao: “Ne znamo ništa o zatočenicama u egipatskim zatvorima koje spominje” Islamska država. “Intenziviramo napore kako bi pronašli počinitelje i spasili žrtvu”, dodao je izvor. Egipatska policija u koordinaciji s vojskom pokušava utvrditi gdje džihadisti IS-a drže Salopeka, prenosi dpa.

Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Generale de Geophysique (CGG), otet je 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. U srijedu popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. Po tome, ultimatum istječe u petak popodne.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović najavila je u petak da će razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem o otetom Salopeku. “Jedino što vam mogu reći je da ću se jutros čuti s egipatskim predsjednikom al-Sisijem, ali ostale detalje vam, nažalost, ne mogu iznositi. Ali, budite uvjereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razriješili”, izjavila je Grabar Kitarović novinarima u Splitu.

Situaciju u vezi s Tomislavom Salopekom ocijenila je dosta teškom i ružnom, istaknuvši kako joj je iznimno teško zbog Salopekove obitelji. “Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice”, kazala je predsjednica.

Salopekov otac u četvrtak je u razgovoru s novinarima francuskog AFP-a u obiteljskom domu u Vrpolju apelirao na otmičare da mu oslobode sina. “Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo”, kazao je Zlatko Salopek.

Sigurnosni analitičari Igor Tabak i Mate Laušić rekli su Hini u četvrtak da s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu optimistični o sudbini otetog Hrvata te da Hrvatska ima vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

Ovo je prva ovakva prijetnja Islamske države iz Egipta, dosadašnje su uglavnom bile iz Iraka i Sirije, i prva otmica nekog hrvatskog državljanina.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u četvrtak je najoštrije osudio otmicu Tomislava Salopeka i poručio da naglašava da takva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim učenjima islama. “Ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjima islama i radi se o pogrešnoj metodi iznude i ucjene kojom otmičari žele ostvariti svoje ciljeve. Svetost života u Kur’anu je vidljiva i on je Božji dar te kao takav zaštićen i nitko nema pravo uništiti ga”, kaže se u priopćenju Mešihata.

Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović tijekom dana je uputio “poziv za pomoć spašavanja života nevinog Tomislava Salopeka” na najutjecajnije državne i vjerske adrese u Egiptu.

Related Posts