Ministarstvo gospodarstva očekuje da zbog solidarne naknade od tri lipe po potrošenom kilovatsatu električne energije računi građana za struju neće biti veći, izjavila je u četvrtak pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić. “Očekujemo da struja građanima zbog uvođenja solidarne naknade neće poskupjeti”, rekla je Škrtić u izjavi za novinare.

Ona kaže da su obavljeni razgovori s dijelom opskrbljivača električnom energijom i da uvođenje solidarne naknade za njih nije ništa novo i neobično, jer se s takvim rješenjima susreću u drugim zemljama EU-a. “Svi su izrazili razumijevanje za problem i potrebu da se on adresira, svi funkcioniraju na liberaliziranom tržištu. Očekujemo da će u okvirima svojih poslovnih politika i strategija donijeti adekvatne odluke i da se (trošak naknade) neće preliti na teret građana”, rekla je Škrtić.

Dodala je da solidarna naknada neće ići ni na teret državnog proračuna. Prema njezinim riječima, država ima rezervni plan u slučaju da do 1. listopada ne bude uvjeta za provedbu uredbe koja definira solidarnu naknadu. Kaže da je Ministarstvo socijalne politike i mladih osiguralo dio sredstava koja bi se upotrijebila ne bude li sve spremno do 1. listopada. Očekuje se da bi se naplatom solidarne naknade godišnje moglo prikupiti između 160 i 170 milijuna kuna, a potencijalni korisnici su 125 tisuća građana korisnika nekog oblika socijalne naknade. Prema neslužbenim izračunima, ako bi opskrbljivači ipak teret naknade prebacili na građane, prosječni mjesečni trošak za kućanstvo bio bi veći šest kuna, a s obzirom na prosječnu godišnju potrošnju kućanstava između 2.000 i 2.600 kilovatsati električne energije.

Related Posts