Ministarstvo protiv sviju izračuna; poručuju kako cijene plina neće rasti

Ministarstvo zaštite okoliša i enegetike priopćilo je u srijedu kako su Ministarstvo i Vlada spriječili udar na standard građana te cijena plina od 1. travnja ove godine u odnosu na prošlu godinu, cjelokupno gledajući, neće rasti.

“Ministarstvo i Vlada RH spriječili su udar na standard građana te cijena plina od 1. travnja u odnosu na prošlu godinu, cjelokupno gledajući, neće rasti”, navodi se u informaciji Ministarstva u vezi cijene plina od 1. travnja ove godine.

Iz Ministarstva ističu da u Hrvatskoj djeluje 35 lokalnih opskrbljivača plinom koji nemaju ujednačene cijene te da zbog razlika u njihovim tarifama nije moguće postići iste cijene kod svih. “Od 35 opskrbljivača, kod njih 9 će doći do minimalnih povećanja, dok će kod 26 opskrbljivača biti smanjenje cijene u odnosu na 2016. godinu”, navode iz Ministarstva, uz pregled razlike u cijeni plina po pojedinom opskrbljivaču za razdoblje prošla godina i 1. travnja ove godine.

Prema tom pregledu, cijena plina od početka travnja ove u odnosu na prošlu godinu porast će kod devet opskrbljivača (Gradska plinara Krapina, Prvo plinarsko društvo, Plin projekt, Plin Konjščina, Gradska plinara Zagreb – Opskrba, Energo metan, EVN Croatia plinu, Međimurje plin te Zelina plin), u postotku od 0,21 do 11,25 posto. Kod ostalih 26 opskrbljivača u obvezi javne usluge plin će u odnosu na prošlu godinu pojeftiniti, i to od 0,03 do 7,94 posto, pokazuje podatci Ministarstva.

HERA: Prosječna cijena plina porast će oko 0,9 posto

U Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA), pak, kažu da će u odnosu na dosadašnju prosječnu cijenu plina s početkom travnja prosječna cijena plina kućanstvima porasti za oko 0,9 posto. “S obzirom na navedeno povećanje troška nabave plina te smanjenje troška opskrbe plinom, prosječna cijena plina za krajnje kupce koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom (kućanstva) u Republici Hrvatskoj, od 1. travnja 2017. bit će veća za 0,9 posto u odnosu na postojeću prosječnu cijenu plina, odnosno povećava se s 0,2511 kuna po kilovatsatu (kn/kWh) na 0,2535 kn/kWh. Ovime će se mjesečni račun za isporučeni plin krajnjem kupcu koji koristi javnu uslugu i koji je svrstan u najzastupljeniji tarifni model TM2 prosječno povećati za 2,7 kune, dok će se kupcu u tarifnom modelu TM1 mjesečni račun prosječno povećati za 0,5 kuna”, odgovorili su Hini iz HERA-e na upit o novoj Metodologiji utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu.

Novom su Metodologiju utvrđeni iznosi tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom, odnosno krajnja cijena plina po tarifnim modelima za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2017., za svih 35 opskrbnih područja u Hrvatskoj.

HERA je novu Metodologiju objavila na svojim internet stranicama, a bit će objavljena i u Narodnim novinama. Usporedba važećih odnosno tarifnih stavki koji vrijede od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine (Narodne novine 122/16) i novih iz Metodologije objavljene na HERA-nim internet stranicama, pokazuje da će krajnja cijena plina kućanstvima u najčešćem tarifnom modelu T2 (koja godišnje troše od 5.000 do 25.000 kilovatsati) porasti između 0,8 posto i nešto više od jedan posto.

Ta usporedba pokazuje primjerice da će cijena plina za kućanstva na području Zagreba, a koja opskrbljuje najveći opskrbljivač, Gradska plinara Zagreb – Opskrba, porasti za 1,02 posto, odnosno s 0,2236 kn/kWh na 0,2259 kn/kWh, ili primjerice u Plinari Pula za 0,81 posto, s 0,2826 na 0,2849 kn/kWh.

Iz HERA-e ističu i kako se novom Metodologijom zadržava postojeća struktura krajnje cijene plina koja se sastoji od troška nabave plina, troška distribucije plina i troška opskrbe plinom. Trošak nabave plina utvrđen je Odlukom o cijeni plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo, koju je Vlada donijela 28. veljače.

Tom je odlukom trošak nabave plina za razdoblje od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine određen u iznosu 0,1809 kuna po kilovatsatu (odnosno 18,09 lipa po kWh), što je u odnosu na cijenu koja važi do kraja ožujka 2017. od 17,34 lipe po kWh povećanje za 4,3 posto odnosno za 0,75 lipa po kWh. U taj su trošak nabave, koji po podacima HERA-e, čini približno 70 posto krajnje cijene plina, uključeni i troškovi naknada za korištenje transportnog i sustava skladišta plina.

Trošak distribucije plina za drugo regulacijsko razdoblje 2017.-2021. za svih 35 operatora distribucijskog sustava HERA je u redovitoj proceduri odredila u prosincu 2016. donošenjem Odluke o iznosu tarifnih stavki za distribuciju plina (NN 122/16 i 14/17), a koja je stupila na snagu 1. siječnja 2017.

Tom je odlukom, objašnjavaju iz HERA-e, prosječni trošak distribucije plina, koji čini udio u prosječnoj cijeni plina za krajnje kupce od oko 25 posto, od 1. siječnja smanjen za 0,0027 kn/kWh u odnosu na 2016. godinu, a novom se Metodologijom ta distributivna naknada nije mijenjala. Trošak opskrbe plinom, pak, novom je Metodologijom od početka travnja smanjen za 0,0052 kn/kWh, odnosno za 31,7 posto. Pri tome se smanjuje varijabilni iznos naknade za opskrbu plinom sa 0,0149 kn/kWh na 0,0097 kn/kWh (bez PDV-a), dok iznos fiksne mjesečne naknade za opskrbu ostaje nepromijenjen (za TM2 to je ukupno 14 kuna odnosno 11 kuna uvećano za 3 kune za kupce u građevinama namijenjenim stanovanju).

Inače, na HERA-inim internet stranicama građanima je dostupna i aplikacija iPlin – http://www.hera.hr/hrvatski/iplin/ – na kojoj mogu provjeriti cijene plina kod svojih opskrbljivača i promjenu cijene od početka travnja, odnosno mogu vidjeti koliki im je sada račun za plin i koliko će im iznositi od 1. travnja.

You may also like