Ministarstvo izdvaja 266 milijuna kuna za OIE

Natječaj
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavit će 15. listopada drugi poziv na dostavu projektnih prijedloga namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama, za što je osigurano 266 milijuna kuna.

Ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za dodjelu u okviru ovog poziva iznosi 266 milijuna kuna, pri čemu je najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu 200 tisuća kuna, a najviši 20 milijuna kuna, stoji u priopćenju objavljenom u četvrtak.

Prijave će se zaprimati od 16. studenog do 25. siječnja 2021. godine. Iz Ministarstva podsjećaju da se poziv provodi u okviru Prioritetne osi 4 “Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“, Specifičnog cilja 4b1 “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama“, Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ 2014-2020.

Poziv je namijenjen mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima registriranima za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije, koja uključuje sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti u skladu s nacionalnom klasifikacijom djelatnosti, osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Kako ističu iz Ministarstva, prijavitelji moraju djelovati pojedinačno, partnerske organizacije i partnerstvo nisu prihvatljivi, a potencijalni prijavitelji mogu prijaviti jedan projektni prijedlog te se s jednim prijaviteljem može sklopiti maksimalno jedan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Pozivom se želi poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama, omogućujući jednake količine rezultata korištenjem manje količine energije, kao i smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije.

Projektni prijedlozi uz mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnje opreme za korištenje OIE u proizvodnim pogonima mogu uključivati i mjere energetske obnove zgrada koje su povezane s proizvodnim procesima industrijske i/ili proizvodno – gospodarske namjene, navodi se još u priopćenju.

You may also like