Ministarstvo dodjeljuje bespovratna sredstva za energetsku učinkovitost

U industriji
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja danas kreće s objavom drugog Poziva na dostavu projektnih prijedloga namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama.

Namijenjen je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima u proizvodnoj i prerađivačkoj djelatnosti (osim proizvodnje i prerade hrane te pića i duhanskih proizvoda): najniži iznos bespovratnih sredstava je 200 tisuća kuna, a najviši 20 milijuna kuna, dok je za dodjelu ukupno raspoloživo 226 mil. kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Maksimalni intenzitet potpore ovisi o veličini poduzeća kao i vrsti troška, u rasponu od 45% do 85%, i ono glavno – prijave su moguće od 16. studenog do 25. siječnja 2021. Sve ukazuje na njihov iznimno veliki broj, što navodi i direktor i vlasnik tvrtke za poslovno savjetovanje Meta partner Alen Rubčić pojašnjavajući da se ovaj Poziv najavljuje još od proljeća.

No, prema nacrtu Poziva koji je prošao e-savjetovanje, po njemu nije riječ o “najbržem prstu”, već će biti objavljen u modalitetu privremenog poziva, što znači da će se sve projektne prijave rangirati nakon zatvaranja poziva, a bespovratna sredstva će ostvariti samo oni s najvećim brojem bodova koji uđu financijsku alokaciju Poziva.

You may also like

0 comments